Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.03.2021 02:40

V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky


Námestie Republiky v Petržalke. Snímka zdroj: (petrzalka.sk).


Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.


Budúcu podobu námestia má zadefinovať pripravovaná architektonická súťaž, jej spustenie je predbežne plánované na jún. Z jej výsledkov má vzísť ideová štúdia, na základe ktorej sa bude priestor námestia na etapy obnovovať.

„Námestie Republiky má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom mestskej časti, ktorý bude slúžiť na oddych a zábavu. Konkrétnejšia predstava však absentuje. Práve preto sme rozvírili interaktívnu diskusiu k budúcej podobe námestia s verejnosťou, aby sme sa priblížili ku konkrétnejšej definícii,” uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Mestská časť v spolupráci s občianskym združením (OZ) Punkt ukončili nedávno participatívny proces, ktorým zisťovali nápady a potreby obyvateľov týkajúce sa námestia. Závery verejného prieskumu zostavené z dotazníkových odpovedí zapojených respondentov sú spracované v interaktívnej štúdii. Svojimi nápadmi prispeli počas niekoľkých workshopov aj odborníci na urbanizmus a životné prostredie.

Z prieskumu napríklad vyplynulo, že obyvateľom na námestí záleží, mnohí si ho ale stotožňujú s nudnou prázdnou plochou, pričom jediným prvkom infraštruktúry je skatepark. Slabej identite celého priestoru nepomáha ani fakt, že jeho názov sa niekoľkokrát menil a nie je zaužívaný.

Obyvateľom chýbajú aj stromy, voda či vodozádržné opatrenia, keďže v lete sa z priestoru stáva neznesiteľná horúca plocha s nízkou trávou. Mnohí sa obávajú výstavby na námestí, ale aj malej politickej podpory revitalizácie. V rámci vízie sa pozornosť sústreďuje na tri hlavné princípy obnovy námestia, a to na lokálnosť a prepojenosť, aj vytvorenie živého a zeleného námestia zároveň v kontexte plánovanej električkovej trate a novej výstavby v okolí.

Architektonická súťaž je predbežne naplánovaná na jún, situáciu však komplikuje pandemická situácia nového koronavírusu. Mestská časť ubezpečuje, že pracuje na čo najskoršom spustení súťaže. Jej výsledky chce zhrnúť do konca roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2017
Mesto predstavilo víťazný návrh revitalizácie Námestia slobody
Hlavné mesto v spolupráci s partnermi HB Reavis a mestskou časťou Staré Mesto predstavili verejnosti výsledky ideovej architektonicko-urbanistickej a krajinárskej súťaže „Revitalizácia Námestia slobody“.
viac
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
22.06.2020
Sú známi architekti, ktorí majú premeniť Komenského námestie
Na premene Komenského námestia v Bratislave, ktoré je v susedstve s historickou budovou Slovenského národného divadla (SND), budú pracovať architekti z ateliérov N/A, totalstudio, office 110 a kolektív Michala Bogára.
viac
04.02.2021
Príprava súťaže na revitalizáciu Trhoviska Miletičova pokračuje
Príprava architektonickej súťaže na revitalizáciu Trhoviska Miletičova v bratislavskom Ružinove pokračuje. Mestská časť, ktorej trhovisko patrí, v tejto súvislosti aktívne komunikuje s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB), ktorý predmetnú súťaž pripravuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %