Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.05.2020 12:00

V Petržalke rozkvitnú lúky


Snímka zdroj: (msú).


V Petržalke pribudne prvá kvitnúca lúka, a to v lokalite medzi Veľkým Draždiakom a Chorvátskym ramenom. Iniciatíva vzišla zo spolupráce mestskej časti a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).


Zakvitnutou lúkou s viacerými druhmi lúčnych kvetov chce Petržalka poskytnúť útočisko rôznym druhom hmyzu, najmä vymierajúcim včelám a čmeliakom.

Pôdu pre vznik kvitnúcej lúky pripravil referát správy verejných priestranstiev mestskej časti, ktorý bude zabezpečovať v prvých týždňoch jej pravidelné zalievanie. Pri lúke pribudne aj panel s informáciami, prečo je hmyz dôležitý pre život človeka a tiež rozprávka pre deti. Priestor bude mať aj edukačný charakter a poslúži na výučbu detí z materských a základných škôl. Kvitnúca lúka je tak ďalšou zelenou aktivitou v rámci projektu Spoločne EKO, ktorý mestská časť nedávno spustila v materských školách.

„Súčasťou tejto spolupráce malo byť pôvodne aj premietanie filmu „Bratislava, mesto uprostred prírody“, spojené s verejnou diskusiou. V dôsledku koronakrízy sme museli podujatia odložiť, avšak výsadba lúky sa uskutočnila,” informovala petržalská vicestarostka Jana Hrehorová. „Naším cieľom je prilákať užitočný hmyz a drobné vtáctvo a tým zabrániť poklesu biodiverzity v Petržalke. Na jeseň plánujeme vytvoriť kvitnúcu lúku aj pri lesíku v Ovsišti,” dodala.

Prvé kvety sa na lúke pri Draždiaku objavia v lete. Kvetnaté lúky priamo v meste, vrátane sídlisk a vnútroblokov, sú jedným z dôležitých prvkov adaptácie mesta na klimatické zmeny. „Kvitnúce lúky nie sú neudržiavané plochy, no sú kosené v inom režime ako klasické trávniky, teda nie 5-krát ročne, ale 1 až 2-krát ročne, podľa druhového zloženia. Touto najprirodzenejšou formou zmeny rastlinného zloženia postupne začnú ubúdať druhy alergénnych tráv, ktoré naopak nahradia bylinné, kvitnúce druhy rastlín. Počas horúceho leta môžu byť až o 20 stupňov chladnejšie ako bežne kosený trávnik, zadržiavajú vlahu, obsahujú menej alergénnych druhov a chránia biodiverzitu,” vysvetlila Katarína Klimová z BROZ.

Petržalka sa týmto krokom pridá k ďalším bratislavským mestským častiam s kvitnúcimi lúkami. „V nasledujúcich týždňoch založíme kvetnaté lúky v 60 lokalitách, v mestských častiach Dúbravka, Karlova Ves, v Starom Meste a v Novom Meste,” prezradila Klimová.

Autor: (Mária HALAŠKOVÁ, hovorkyňa MČ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2021
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov
Červený zoznam ohrozených rastlín Slovenska obsahuje 1218 druhov. Takmer 34 percent z pôvodných druhov flóry je v súčasnosti do istej miery ohrozených. Z toho je 66 druhov regionálne vyhynutých a ďalších 17 druhov je pravdepodobne vyhynutých.
viac
20.07.2021
Pri záplavovej vlne na Dunaji sa zvýrazňuje význam lúk v inundačnom území
Záplavová vlna, ktorá kulminovala v predchádzajúcich hodinách v hornej časti slovenského toku Dunaja, zvýraznila aj význam Devínskeho jazera, územia európskeho významu v nive rieky Moravy.
viac
03.08.2021
Petržalka prichádza s náučnými prechádzkami na Veľkom Draždiaku
Bratislavská Petržalka prichádza počas augusta s tematickými, náučnými prechádzkami okolo Veľkého Draždiaka. Vybrať sa na ne môžu záujemcovia každý štvrtok. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
03.08.2023
Výstavba električkovej trate v Petržalke prinesie ďalšie obmedzenia
Výstavba druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke, spojená s budovaním nových komunikácií a križovatiek, si najnovšie vyžiada dopravné obmedzenia na Jantárovej ceste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %