Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.05.2022 08:25

V piatok sa začnú práce na zastavenie znečistenia rieky Slaná


Znečistená rieka Slaná.


V piatok (27. 5.) sa začnú záchranné práce na zastavenie znečistenia rieky Slaná v okrese Rožňava. Zastaviť sa tak má pritekanie povrchovej vody do bane v Nižnej Slanej, ktorá následne vyviera z bane a spôsobuje tak znečistenie rieky.


Po rokovaní vlády o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj.

"Minister hospodárstva Richard Sulík mi dal potešujúcu správu, že v piatok sa začínajú práce na zastavenie prívodu povrchovej vody do bane," povedal Budaj.

Spoluprácu v likvidácii ekologickej katastrofy na rieke Slaná žiada aj Maďarsko, kde zafarbenie spozorovali. Budaj uviedol, že vo štvrtok by mal absolvovať rozhovor s maďarským ministrom pôdohospodárstva Istvánom Nagyom.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu.

Štátny podnik Rudné bane podal v súvislosti so znečistením vodného toku trestné oznámenie. Podnik odmieta tvrdenia, že si nesplnil svoje povinnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2022
Riešenie znečistenia rieky Slaná by mohlo byť financované z Envirofondu
Riešenie znečistenia rieky Slaná v okrese Rožňava by mohlo byť financované z Environmentálneho fondu. Prostriedky z neho môžu byť použité na odstraňovanie následkov po banskej činnosti, zabezpečenie alebo likvidáciu starých banských diel.
viac
14.06.2022
V bani v Nižnej Slanej práce finišujú, do rieky už vyteká čistejšia voda
Záchranné práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava, ktoré majú za cieľ prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky Slaná, pomaly finišujú.
viac
24.06.2022
Práce v bani v Nižnej Slanej skončili, časť znečistenej vody stále vyteká
Hlavná banská záchranná stanica (HBZS) minulý týždeň ukončila práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Koncentráciu rozpustených látok vo vytekajúcej vode do rieky Slaná sa podarilo znížiť o približne 80 percent.
viac
23.11.2022
O zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda
O trvalom zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda. Štátny podnik Rudné bane má zabezpečiť čiastočné uzatvorenie šachty Gabriela a štôlne Marta v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %