Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.01.2022 09:30

V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva


Snímky zdroj: (MŽP SR).


Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.


Spolu s riaditeľom Pieninského národného parku Vladimírom Klčom zmapovali približne 8 kilometrový úsek popri rieke Poprad.

Počas sčítania prechádzali popri rôznych vzácnych biotopoch a bobrích príbytkoch a zdokumentovali viacero druhov zimujúcich aj stálych vodných vtákov. Išlo o  vodnáre potočné, potápače veľké, kačice divé, čajky sivé, kormorány veľké, či orliaky morské. Táto aktivita umožní pochopiť nielen vplyv klimatických zmien na populáciu vtáctva, ale aj vplyv človeka na vodné biotopy. „Je podstatné sledovať úbytok, či naopak zvyšovanie počtu vtáctva keďže výsledky monitoringu nám poskytnú dôležité informácie pre ochranu biodiverzity. Chcem sa poďakovať všetkým dobrovoľníkom za ich prácu a taktiež Štátnej ochrane prírody SR a Slovenskej ornitologicke spoločnosti za organizáciu podujatia,” zhodnotil štátny tajomník Michal Kiča.

Do celosvetového programu, ktorého koordinátorom je organizácia Wetlands International so sídlom v Holandsku, je zapojených vyše 100 krajín. Jeho hlavným cieľom je získavať relevantné údaje o výskyte zimujúceho a migrujúceho vodného vtáctva a identifikovať dlhodobé trendy jeho pohybu. Pritom sa získavajú aj cenné poznatky o jednotlivých lokalitách zimovania pre populácie sledovaných druhov vtákov.

Výsledky zo sčítania vodného vtáctva budú priebežne vyhodnocované, kompletná správa zo sčítania v roku 2022 bude uverejnená na stránke vtáky.sk.

 

Autor: (MŽP SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2019
(Bez)bolestný prechod k zelenému a nízkouhlíkovému Slovensku
Na oficiálne predstavenie strategického dokumentu Zelenšie Slovensko- Envirostratégia 2030 dnes okrem odbornej verejnosti a médií prišiel aj generálny riaditeľ pre oblasť klímy Európskej komisie Mauro Raffaele Petriccione.
viac
28.02.2020
Ochranári z TANAP-u a PIENAP-u sa zapojili do sčítavania vtáctva
Ochranári z Pieninského národného parku (PIENAP) a Tatranského národného parku (TANAP) sa zapojili do tohtoročného zimného sčítavania vodného vtáctva. To sa zameriava na zistenie početnosti nehniezdnych populácií vodných a na vodu viazaných jedincov.
viac
23.10.2020
Na rieke Hučava pod Poľanou odstránia starú hať
„Dlhodobo upozorňujeme na to, ako prehradenia na riekach zhoršujú stav našich vôd a ohrozujú populácie migrujúcich rýb. Máme tak jedinečnú šancu vrátiť rieke dobrý ekologický stav,“ informovala o tom Settey Hajduchová z mediálneho tímu WWF (World Wide Fund for Nature) Slovensko.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %