Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.02.2020 08:00

V Pieninách vznikne Náučný chodník horských záchranárov


Na snímke pltníci prepravujú plť po Dunajci neďaleko Červeného Kláštora počas otvorenia pltníckej sezóny v Červenom Kláštore. Snímka zdroj: (tasr).


V Pieninách pribudne nový náučný chodník, ktorý turistom napovie, ako sa bezpečne pohybovať v horskom prostredí. Chodník totiž budujú tamojší dobrovoľní horskí záchranári.


Novinka v cestovnom ruchu by mohla pomôcť aj návštevnosti národného parku. Peter Popovič z Horskej služby Pieninského národného parku (HS PNP) v tejto súvislosti uviedol, že s prácami na realizácii chodníka sa začalo v polovici februára.

„Momentálne vytyčujeme konkrétne miesta, kde budú informačné tabule umiestnené, a takisto dolaďujeme ich obsah. Na dvanástich tabuliach budú predovšetkým užitočné informácie pre turistov, aby vedeli čo robiť v krízových situáciách, či kontakty na záchranné zložky na oboch stranách hranice. Časť turistického chodníka, na ktorom vzniká náučný chodník, totiž vedie hraničným hrebeňom Malých Pienin,“ doplnil Popovič.

Záchranári chcú aj takouto formou vzdelávať návštevníkov parku o bezpečnom pohybe vo vysokohorskom teréne v slovenskom a v poľskom jazyku. Miestna samospráva verí, že vďaka náučnému chodníku sa budú návštevníci Pienin cítiť v horách bezpečnejšie. „Úrazy sa stávajú často, aj preto bola v Lesnici zriadená Záchranná stanica HS,” upozornil Popovič. Mnohým zbytočným nehodám sa podľa neho dalo predísť. Edukačné tabule horských záchranárov by mali v tomto pomôcť. Umiestnené budú na dvoch už existujúcich trasách vedúcich z Červeného Kláštora cez sedlo Cerla a Targov do obce Lesnica, druhá cez Haligovské skaly a hraničný hrebeň Malých Pienin až na Ľubovniansku vrchovinu.

„Takéto zmysluplné a kvalitné produkty cestovného ruchu v Pieninách potrebujeme. Chodník záchranárov je novinka, ktorá zatiaľ nemá na Slovensku obdobu,“ vysvetľuje riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš - Pieniny Erika Šalátová, ktorá projekt záchranárov zastreší marketingovo. Otvorenie náučného chodníka je plánované v druhej polovici júna tohto roka. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Medzinárodného Vyšehradského fondu vo výške 9500 eur. Partnerom projektu je Pieninsky národný park, Horská služba Českej republiky a poľská horská služba.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
21.10.2019
V obci vytvorili náučný chodník, mapuje históriu i prírodné bohatstvo
V obci Drnava v Rožňavskom okrese nedávno vytvorili náučný chodník, ktorý mapuje históriu i prírodné bohatstvo tejto dediny.
viac
21.07.2020
Oravskú priehradu sprístupní návštevníkom nový náučný chodník
Prezentáciu historických, prírodných, kultúrnych a vlastivedných skvostov hornej Oravy má ponúknuť nový náučný chodník popri brehu Oravskej priehrady v Námestove.
viac
19.11.2020
Náučný chodník ukončený výhľadňou otvorili v mestskej časti Hrabové
Náučný chodník Za krásami bytčianskej prírody, ktorý končí výhľadňou, sprístupnili v stredu v mestskej časti Bytče Hrabové. Oba prvky infraštruktúry sú hlavným výstupom spoločného projektu Bytče a poľského partnera Gminy Strumień.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %