Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.09.2020 08:10

V pondelok rozhodnú, či sa uskutoční Radvanský jarmok s Dňom kroja


Deň kroja


Stretnutie krízového štábu mesta Banská Bystrica, po ktorom bude definitívne známe, či sa v septembri uskutoční jeden z najstarších jarmokov na Slovensku – 363. Radvanský jarmok spojený aj s tradičným Dňom kroja, sa Banskobystričania a návštevníci dozvedia v pondelok 7. septembra.


TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.      

 "V prípade, že ho zrušíme, stane sa tak po druhý raz v histórii konania najobľúbenejšieho a najnavštevovanejšieho podujatia v našom meste," konštatoval primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.       

Podľa neho pandémia nového koronavírusu v tomto roku zasiahla všetky oblasti života mesta. Oddelenie kultúry preto vytvorilo minimalistický koncept 363. Radvanského jarmoku po technickej i organizačnej stránke tak, aby sa zachovali všetky nariadenia hlavného hygienika a centrálneho krízového štábu.       

Na Radvanskom jarmoku sa každoročne odprezentuje viac ako 300 remeselníkov. Spolu s Dňom kroja sa zvykne predstaviť takmer 2500 účinkujúcich a na hlavnom pódiu odznie viac ako 60 rozličných vystúpení. V 65 stánkoch zvyknú ponúkať jedlo a pitie, kúpu suvenírov, doplnkového sortimentu a z okolitých lokalít v blízkosti centra mesta vyhrávajú zábavné atrakcie prevádzkované štyrmi kolektívmi.       

"Už v júli sme predstavili štruktúru jarmoku, ktorá spočívala v zrušení stánkov s občerstvením a zábavných atrakcií. Jednotlivé programy sme skresali oproti pôvodným počtom na polovicu a umiestnili ich do nádvorí nášho námestia. Vedeli by sme tak odsledovať presný počet návštevníkov. Zminimalizovali sme množstvo remeselníckych stánkov, počet remeselníkov obmedzili na 40. Remeselnícka a včelárska dedinka by boli oplotené, vstupy by mali svoj režim. Počet účinkujúcich by sa tento rok vyšplhal aj s Dňom kroja len na zhruba 500 ľudí," vysvetlila Lýdia Baranová z oddelenia kultúry banskobystrického magistrátu.       

Nariadenia sa v súvislosti s aktuálnym počtom ochorení na COVID-19 však sprísnili.       

"Žiaľ, po skúsenostiach z Kultúrneho leta vieme, že nie všetci sa vedia správať zodpovedne a disciplinovane, rešpektujúc potrebné nariadenia. Nikto z nás nechce, aby bol Radvanský jarmok v budúcnosti spájaný s negatívnymi dôsledkami na zdravie obyvateľov a ďalšie šírenie nového koronavírusu," dodala Baranová.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2018
DEŇ KROJA odvysiela verejnoprávna Dvojka
Záznam z nedávneho podujatia DEŇ KROJA bude vysielaný na DVOJKE a to 14. októbra 2018 o 21.00 hod. K samotnému priebehu podujatia sa dnes vyjadril predseda ZMOS Michal Sýkora osobným listom, ktorý adresoval tým, ktorí zabezpečili účasť na jedinečnej prezentácii krojov, folklóru a tradícií.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
19.03.2021
Tradičná jarná akcia Za krajšie mesto je opäť len v rukách občanov
Už po druhý raz muselo mesto Banská Bystrica pre pandémiu nového koronavírusu prerušiť tradičnú, 20 rokov trvajúcu jarnú celomestskú akciu pre obyvateľov panelákov a domov Za krajšie mesto.
viac
02.09.2022
Na Slovenský deň kroja prišlo 650 folkloristov, predstavili kroje i tradície
Už po piaty raz sa vo štvrtok v Banskej Bystrici stretli milovníci a nadšenci tradícií, folklóru a krojov z celého Slovenska na podujatí Slovenský deň kroja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %