Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.11.2020 10:20

V Prešove vypravil DP na cesty desať nových trolejbusov


Snímka zdroj: (dpmp).


Desať nových trolejbusov vypravil v pondelok na cesty Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, vozidlá nahradia niektoré staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe.


Trolejbusy boli dodané v rámci opcie z projektu s názvom DPMP, modernizácia vozového parku trolejbusov v Prešove.

„Celkovo bolo dodaných desať trolejbusov, z toho šesť kusov článkových 18-metrových vozidiel typu Škoda 31 Tr SOR a štyri vozidlá v 12-metrovom prevedení typu Škoda 30 Tr SOR. Tento druh trolejbusov už prešovskí cestujúci dôverne poznajú. Sú totiž identické s 15 trolejbusmi z predchádzajúcej dodávky, ktoré začali jazdiť po prešovských cestách v roku 2016,” uviedol Tomek.      

Nové trolejbusy budú premávať na všetkých trolejbusových linkách. Krátke budú nasadené na linky č. 1, 2, 5 a 7, dlhé budú obsluhovať zastávky liniek č. 4, 8 a 38.     

„Cestujúcim chceme ponúknuť čo najväčší komfort, a preto verím, že ľudia si nové trolejbusy obľúbia a budú sa v nich cítiť príjemne. Všetkým vozidlám želám mnoho šťastných kilometrov a najmä spokojných cestujúcich,” povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.      

Rovnako ako pri predchádzajúcej sérii je všetkých desať vozidiel plne nízkopodlažných a vybavených klimatizáciou pre cestujúcich a vodiča. Súčasťou vozidiel je aj rozšírený priestor pre detský kočík a invalidný vozík s manuálne vyklápanou plošinou.     

„Vybrané vozidlá sú taktiež vybavené systémom na počítanie cestujúcich, čo umožní dopravnému podniku vypracovať presnejšie štatistiky o obsadenosti jednotlivých spojov. Vo vozidlách je nainštalovaný a plne funkčný systém vonkajšieho akustického informovania pre nevidiacich o linke a vozidle,” doplnil Tomek. Celková cena desiatich trolejbusov je viac ako 5,1 milióna eur bez DPH. Na ich kúpu získal DPMP nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške viac ako 4,6 milióna eur.      

Vo vozovom parku DPMP je odteraz k dispozícii 30 článkových a 16 štandardných trolejbusov. Z celkového počtu 46 trolejbusov je 45 nízkopodlažných a až 27 z nich je plne klimatizovaných. Nové vozidlá nahradia na cestách staršie trolejbusy, ktoré zostanú v zálohe pre prípad výpadkov alebo údržby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Nové žilinské trolejbusy boli slávnostne spustené do prevádzky
Mesto Žilina v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s. r. o. dbá o kvalitu cestovania mestskou hromadnou dopravou (MHD) a neustále sa snaží zvyšovať jej úroveň. Aj z tohto dôvodu sa začalo v roku 2012 s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje sa s ňou dodnes.
viac
19.11.2020
DPB vyhlásil tender na nákup 30 nových električiek
V Bratislave pribudne 30 nových jednosmerných, nízkopodlažných a klimatizovaných električiek.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %