Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.08.2020 08:05

V Prievidzi pribudla národná kultúrna pamiatka


Snímka: (úzžno)


Pamiatkový úrad SR rozhodol o vyhlásení hrobky rodiny Heumannovcov na židovskom cintoríne v Prievidzi za národnú kultúrnu pamiatku.


Pamiatkový úrad SR na základe viacerých významných charakteristík hrobky na židovskom cintoríne v Prievidzi rozhodol o zaradení hrobky rodiny Heumannovcov do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Ako Pamiatkový úrad vo svojom odôvodnení uvádza, objekt je nositeľom súboru pamiatkových hodnôt a to konkrétne historickej a spoločenskej, architektonickej a urbanistickej.

Hrobka rodiny Heumannovcov je okrem pietneho miesta dokladom pôsobenia významnej osobnosti – zakladateľa potravinárskej spoločnosti Carpathia. Objekt je autentickou súčasťou a hlavnou dominantou bývalého židovského cintorína v Prievidzi. Vlastníkom je Ústredný zväz židovských náboženských obcí. 

„V rámci občianskej iniciatívy Spolu sme Prievidza sme ešte v roku 2016 predložili Pamiatkovému úradu SR podnet na vyhlásenie hrobky zakladateľa prievidzskej Carpathie, ktorá sa nachádza na bývalom židovskom cintoríne v Prievidzi, za národnú kultúrnu pamiatku. Pamiatkový úrad posudzoval všetky faktory a posudzovanie trvalo naozaj veľmi dlho, pričom k tomu prebiehalo aj správne konanie, kde mali možnosť vyjadriť sa aj jednotlivé zainteresované strany, “ opísal proces Michal Dobiaš z iniciatívy Spolu sme Prievidza. Následne v roku 2019 Pamiatkový úrad SR rozhodol a hrobku vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku.

„Hrobka je architektonicky veľmi zaujímavé dielo a vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku nám umožní túto hrobku opraviť tak, aby ďalej nechátrala. Na druhej strane, myslím si, že je to aj také symbolické pripomenutie si rodín, ktoré v minulosti žili a pracovali v Prievidzi, podieľali sa na formovaní tohto mesta a ktoré zahynuli alebo ich vyvraždili,“ dodal M. Dobiaš.

Pietne miesto stojí na bývalom cintoríne, ktorý slúžil židovskej náboženskej obci v Prievidzi. Cintorín bol vybudovaný v roku 1853, dodnes pri ňom stojí aj dom rozlúčky, ktorý v súčasnosti slúži ako autoservis. V priestore cintorína sa nachádza už len torzo z pôvodných náhrobkov, ktorých tam boli desiatky. Cintorín existoval až do roku 1985, keď bol z úradnej moci zrušený. V roku 1994 bol upravený súčasný stav, zaslúžili sa o to niekdajší členovia židovskej náboženskej obce v Prievidzi.

Kryptu rodiny Heumannovcov postavili v roku 1903 na hrobe zakladateľa rodu v Prievidzi Jozefa Heumanna, pričom sa v nej nachádzajú pozostatky štyroch členov rodiny. Je to jediný pôvodný objekt, ktorý sa zachoval z cintorína.

 

Autor: (ďur)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Projekt Pro Monumenta zmonitoroval už 144 nehnuteľných pamiatok
Vďaka projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou sa od novembra 2014 do dnešného dňa podarilo vykonať inšpekcie a nevyhnutné zásahy na 144 kultúrnych pamiatkach po celom Slovensku. Informoval o tom vedúci odboru preventívnej údržby Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník.
viac
17.10.2016
Samospráva zamýšľa revitalizovať podhradie Fiľakovského hradu
Vďaka plánovanej revitalizácii podhradia Fiľakovského hradu by mala byť táto národná kultúrna pamiatka prístupnejšia pre turistov a zároveň dôjde aj ku skrášleniu centra Fiľakova v Lučeneckom okrese.
viac
22.01.2020
Liehovar z roku 1918 je národnou pamiatkou
Liehovar z pálffyovskej éry je čerstvo vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Návrh podalo mesto v lete 2017. Proces na pamiatkovom úrade Slovenskej republiky trval dva a pol roka. Za ten čas, žiaľ, liehovar v dôsledku zámerného ničenia schátral.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %