Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.12.2021 10:40

V prírode nájdete pozoruhodne bizarný odpad


Jahody v plastových vaničkách.


Dobrovoľní zberatelia odpadkov vedia, že v prírode natrafia na plasty, plechovky, cigaretové ohorky či obaly zo sladkostí, ale neraz ich prekvapí či až zarazí rarita, nad ktorou ostáva stáť rozum.


Po stretnutiach s bizarnosťami v prírodnom prostredí sa OZV ENVI - PAK rozhodol zorganizovať anketu medzi ľuďmi a zverejniť „pozoruhodnosti“, na ktoré natrafili pri zberoch v lesoch či pri vodných plochách. Okrem iného tak spoločnosť reagovala aj na Svetový deň absurdít (20. novembra).

Veľká biela technika: Chladnička, pračka, elektrická rúra uprostred lesa. V týchto prípadoch si neraz zberatelia odpadkov kládli otázku, ako mohli byť tieto ťažké výrobky dopravené do miest, kde niet cesty, vhodnej pre prístup autom. Na chrbte? Skupinou ľudí? A prečo? Veď do zberného dvora mal majiteľ často bližšie ako do vzdialeného lesa alebo možno mohol využiť službu mobilného zberu, ktorú niektoré obce či mestá poskytujú?

Jahody v plastových vaničkách: Takmer tristo plastových vaničiek v paletách! Pravdepodobne priamo z obchodu (skladu?). Možno sa stali nepredajné pre napadnutie plesňou.

Na vybavenie kúpeľne by sa našlo: Pri troche „šťastia“ natrafili zberatelia odpadov na vyhodenú vaňu, umývadlo, záchodovú misu, obkladové kachličky, dlažbu. Všetko obyčajne poškodené, ale napríklad medzi obkladmi či dlaždicami na podlahu sa ešte dalo vybrať.

Televízor, monitory, tlačiareň: To všetko sa z čiernej techniky – pohodené v zeleni – našlo. Vrátane laserovej tlačiarne, ktorú nálezca vyčistil a dosiaľ sedem rokov používa.

Autá: Niektorí zberatelia našli v lese „odparkované“ hrdzavé automobilové vraky. Alebo rozobrané na súčiastky. Teda nielen pneumatiky, čo mnohí vodiči ospravedlňujú tým, že zberné dvory alebo autoservisy ich odmietli alebo stále odmietajú prijať.

Stavebný odpad: Neraz to, čo ľuďom ostalo z „prerábok“ bytov, skončilo v prírode, a ešte častejšie pod vodou jazera alebo rieky. Zmizlo z očí, zmizlo z mysle...

Dámske plesové lodičky: Ponecháme fantázii, prečo sa v lese ocitli a nepoškodené tam aj skončili.

Balík látky na obleky: Že by už vyšla z módy? Ale prečo v lese?

Kreslo, gauč, stoličky a iné: Obyčajne v prírodnom prostredí končia po „prerábkach“ bytov či nákupe nového nábytku. Alebo napríklad stoličky si ľudia priniesli, aby si pri kochaní sa prírodou či vodou oddýchli, a keď si „oddýchli“, „zabudli“...

Anketári tiež spomenuli, že natrafili aj na súpravu troch nových kufrov, na kosačku trávy, medzi odpadmi sa našla aj zdravotná dokumentácia s RTG snímkami, kus pomníka či stará kalkulačka pre účtovníkov.

x x x

„Riešením je neustála osveta o možnostiach vyhadzovania a triedenia odpadu, pričom vzdelávať treba nielen deti, ale aj dospelých,“ konštatuje Katarína Kretter zo spoločnosti ENVI - PAK pri formulovaní odpovede na otázku, prečo do prírody vyhadzujúci človek dosiaľ vo svojom vnútri neobjavil čosi ako automatickú záklopku pri rozhodovaní sa aj vtedy, keď v jeho prípade sú dostupnejšie zberné dvory. „Je to beh na dlhé trate. Teda v tomto prípade napríklad dotyčných ľudí presvedčiť, aby bolo pre nich prirodzené, že všetko, čo si do prírody prinesú, so sebou aj odniesli. “

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2016
Šetrite miesto v kontajneri. Ušetríte aj v peňaženke
Nápojové kartóny z džúsov, mlieka alebo vína a PET fľaše rôznych veľkostí sú používané v globálnom meradle. Ročne sa na Slovensku predajú stovky milióny nápojových kartónov a PET fliaš. Vzhľadom na ich objemnosť kladú vysoké nároky na skladovanie vyprázdnených obalov.
viac
22.03.2017
Canon aj po rokoch potvrdil, že patrí medzi ekologicky najzodpovednejších
Po troch rokoch od získania certifikátu Zodpovedná spoločnosť prešla Spoločnosť CANON SLOVAKIA opätovným environmentálnym auditom. Výsledok auditu dopadol lepšie, než pred rokmi a Canon opäť potvrdil certifikát rozšírenej úrovne.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %