Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.06.2018 12:42

V procese prípravy Akčného plánu zohrajú dôležitú úlohu aj odborníci z Bruselu


Ilustračná snímka


V piatok 22. júna 2018 sa po prvýkrát na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja stretli členovia pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra.


Na stretnutí nechýbali ani zástupcovia banských odborov. Okrem návrhu metodiky a štruktúry Akčného plánu sa členovia pracovnej skupiny oboznámili aj s projektmi, ktoré je možné financovať z aktuálnych operačných programov.

S viac ako 80-timi projektovými zámermi, ktoré boli na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja doručené v termíne do konca apríla 2018, sa zoznámili členovia pracovnej skupiny na poslednom májovom zasadnutí v Bratislave. Najdôležitejšou úlohou bolo posúdiť, ktoré z nich sú financovateľné z jednotlivých operačných programov a majú možnosť rýchlej implementácie. Ako najlepšie pripravené, a tým pádom aj najľahšie zrealizovateľné v praxi sa ukázali projekty z oblasti dopravnej infraštruktúry regiónu Horná Nitra. „V prvom rade je to rýchlostná cesta R2, ale tiež obchvat Prievidze a rýchlostná cesta R8. Dôležitú úlohu zohrávajú aj železnice, kde by sa vďaka optimalizácii grafikonu podarilo prepojiť Prievidzu s Trenčínom a Nitrou,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že pri týchto projektoch nie je nutné hľadať ďalšie zdroje financovania.

 Slovenská pracovná skupina, ktorá bude pripravovať Akčný plán transformácie baníckeho regiónu bude obohatená o zahraničných expertov, na tento účel vyčlenila Európska komisia finančné prostriedky vo výške 350 tisíc eur. „Slovensko je vôbec prvá krajina z členských štátov Európskej únie, ktorá využila takúto možnosť podpory v oblasti transformácie uhoľného regiónu. Financie sú určené na mzdy expertov. Nápomocní nám budú pri riešení otázok, s ktorými si nevieme poradiť sami,“ vysvetlila predsedníčka pracovnej skupiny a generálna riaditeľka Centrálneho koordinačného orgánu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Denisa Žiláková.

V ďalšom kroku bude potrebné vypracovať špecializovanú a profesionálnu stratégiu regiónu, ktorá by mala byť založená na troch pilieroch; ekonomickom, sociálnom a environmentálnom. Prioritou pritom stále zostáva zabezpečiť prácu a uplatnenie dlhoročným pracovníkom baní. „Prechod od uhlia na hornej Nitre musí byť starostlivo naplánovaný. Bane sú najväčším zamestnávateľom tohto regiónu a na ich činnosť sú naviazané mnohé ďalšie podniky a ich zamestnanci. Transformácia prechodu od uhlia bude úspešná vtedy, keď sa aj posledný baník bude môcť zamestnať a nájsť si nové pracovné miesto priamo v regióne hornej Nitry,“ povedal trenčiansky župan.

Na základe stratégie budú vypracované projekty a hľadať sa budú možnosti ich financovania, či už z prostriedkov európskych investičných fondov, z úverových i súkromných zdrojov. S prvým draftom stratégie prídu členovia Pracovnej skupiny v septembri, kedy je na programe aj verejné prerokovanie predložených projektov. „Pripomienkovacie konanie bude v priebehu jesene a veríme, že koncom roka by mohol byť Akčný plán predložený na rokovanie vlády, ktorá bude rozhodovať o tejto stratégii,“ doplnila Denisa Žiláková.

Autor: (tks-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Primátorka Macháčková so ZMO HN odštartuje tvorbu akčného plánu pre región
Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) plánujú vypracovať akčný plán pre región. Prvé pracovné stretnutie zvolávajú na 10. januára 2018 do Prievidze.
viac
24.02.2018
O ďalšej budúcnosti hornej Nitry sa bude hovoriť priamo v Bruseli
Po rokovaní, ktoré sa uskutočnilo začiatkom februára 2018 v priestoroch Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja, sa bude o problematike transformácie regiónu hornej Nitry v súvislosti s jej prechodom od uhlia hovoriť aj priamo v Bruseli.
viac
29.03.2018
Župa pracuje na Akčnom pláne transformácie pre hornú Nitru
Trenčiansky samosprávny kraj zbiera projektové zámery, ktoré majú napomôcť ekonomický prerod hornej Nitry, pri čom spolupracuje s miestnou samosprávou aj s regionálnym združením miest a obcí, ktoré najlepšie poznajú región a jeho potreby.
viac
18.10.2018
Na tvorbe Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra pracuje tím expertov
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 17. októbra 2018 stretli členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, zástupcovia Slovenskej akadémie vied a ďalších zainteresovaných strán.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %