Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.10.2019 10:10

V Rákociho paláci odkryjú tajomstvá uchované v kronikách


Ilustračný výrez plagátu


Krajské múzeum v Prešove predstaví svojim návštevníkom novú výstavu pod názvom Tajomstvá uchované v kronikách. Nadšenci histórie tu môžu objaviť vzácne exempláre, ktoré patria medzi dôležité písomné pramene našej histórie.


Výstava je súčasťou osláv 720. výročia udelenia mestských výsad a jej slávnostné otvorenie je zároveň spojené s prezentáciou novej publikácie.

Návštevníci múzea sa môžu oboznámiť s niekoľkými typmi kroník, ktoré možno rozdeliť tematicky na mestské, obecné, školské, podnikové a spolkové kroniky. Na otvorení výstavy spolupracovali Krajské múzeum v Prešove, Prešovským samosprávny kraj, Štátny archív v Prešove, Regionálne vzdelávacie centrum Prešov a mesto Prešov.

„Táto zaujímavá výstava, na ktorej sú prezentované archívne pramene z viacerých pracovísk Štátneho archívu v Prešove je súčasťou okrúhlych osláv udelenia mestských výsad Prešovu, ktoré si pripomíname práve v tomto roku“ prezradila riaditeľka Štátneho archívu v Prešove Ľubica Kováčová.

Podľa Aleny Mišíkovej zo Štátneho archívu v Prešove bol určujúcim kritériom pri výbere kroník najmä ich obsah a zaujímavé vizuálne prevedenie. Obsah každej pamätnej knihy alebo kroniky však v mnohom závisel od voľby jej pisateľa.

„S ohľadom na vzácnosť a vek najstarších stredovekých kroník, tieto bohužiaľ nie sú vystavované. Ľudia však majú možnosť oboznámiť sa s nimi prostredníctvom rôznych ukážok,“ vysvetľuje Alena Mišíková, odborná pracovníčka Štátneho archívu v Prešove.

Ako ďalej uviedla, jednou z najstarších kroník na výstave je Kronika levočského richtára Gašpara Haina z rokov 1632 – 1687. Ide o unikátny prameň k poznaniu dejín Levoče, ale aj celého Slovenska v 17. storočí, ktorú napísal vtedajší levočský richtár, košický rodák Gašpar Hain.

„Kroniky sú nielen jedinečným a častokrát veľmi zaujímavým dokladom doby, v ktorej vznikli, ale aj hodnotným historickým prameňom, ktorý je pre nás historikov neoceniteľným zdrojom poznatkov a informácií, a to nielen o dejinách miest a obcí“ dodáva Jozef Kušnír, historik Krajského múzea v Prešove poverený jeho vedením.

Vystavené kroniky patria podľa jeho slov medzi dôležité písomné pramene. Uložené sú v Štátnom archíve v Prešove a v jeho pracoviskách ako súčasť kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Slávnostné podujatie sa uskutoční 30. októbra 2019 o 15.30 h. v Rákociho paláci v Prešove. Výstava potrvá do konca roka 2019.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
V Rákociho paláci ožije prvé vysielanie Prešovského rozhlasu
V Krajskom múzeum v Prešove si pripomenú 80. výročie rozhlasového vysielania z Prešova. Novú výstavu sprístupnia v Rákociho paláci vo štvrtok 15. novembra. Vystavené exponáty dokumentujú činnosť Slovenského rozhlasu v rokoch 1938 až 1944.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
05.09.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví storočnicu skautov na východnom Slovensku
Nová výstava v Rákociho paláci mapuje sto rokov skautingu v Prešove a na východnom Slovensku. Návštevníci tu nájdu historické dokumenty, fotodokumentáciu a rôzne skautské predmety. Organizátorom výstavy je Východoslovenská oblasť Slovenského skautingu v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %