Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.03.2019 09:35

V Rákociho paláci predstavia slávne ženy východu


Božena Mačingová na besede so žiakmi.


Krajské múzeum v Prešove sprístupní pri príležitosti Medzinárodného dňa žien novú výstavu Ženy východu v literatúre. Návštevníci sa môžu dozvedieť viac o prvých ženách, ktoré sa snažili národne a morálne povzniesť ľudí.


Vystavené budú rukopisné záznamy jednotlivých autoriek ako aj knižné vydania ich diel.

Postavenie žien v prvej tretine 20. storočia nebolo podľa kurátorky výstavy Viery Kačmáríkovej ľahké, zvlášť na východnom Slovensku. Ako hovorí, nielenže tu neboli uvedomelé ženy, ale pod vplyvom maďarských vládnych kruhov tu chýbala dokonca aj slovensky uvedomelá inteligencia. Významnú úlohu v posilnení postavenia žien tak podľa jej slov zohral prvý ženský spolok Živena, ktorý bol založený ešte v roku 1869.

O priaznivejších podmienkach však možno hovoriť až v poprevratovom období, kedy sa s oživením Živeny v roku 1919 začali s veľkým záujmom otvárať odbory po celom Slovensku,“ prezradila PhDr. Viera Kačmáríková, autorka výstavy a literárna historička Krajského múzea v Prešove.

Výstava predstavuje šesť jedinečných žien východného Slovenska. Prvé dve autorky Jolana Cirbusová a Mária Kočanová patria podľa Kačmáríkovej medzi talenty mladej poprevratovej generácie (po r. 1918), ktoré napriek neuznaniu bojujú s národnostnou nestálosťou prvej československej republiky.

Dôležité boli aj zástupkyne menšín. Na neutešený stav Rusínov-Ukrajincov sa snažila poukázať a zmeniť ho Irina Nevická. Rómov chcela zase svojimi osvetovými snahami pozdvihnúť z biedy Elena Lacková,“ vysvetľuje Kačmáríková.

Pestrú plejádu žien z východu završuje dvojica prvých československých spisovateliek pre deti a mládež Darina Harmanová a Božena Mačingová, ktorá bola dramaturgičkou Československého rozhlasu a autorkou mnohých rozhlasových hier a filmových Večerníčkov.

„Tieto dve ženy zasvätili celý svoj literárny život najmä deťom. Darina Harmanová je dokonca autorkou prvej detskej knihy v Braillovom písme,“ dodáva Kačmáríková.

Slávnostná vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 7. marca o 16.00 h v priestoroch Rákociho paláca v Prešove. Výstava Ženy východu v literatúre potrvá do 26. mája 2019.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2018
V Krajskom múzeu v Prešove objavíte prešovské paláce
Centrum Prešova ukrýva množstvo historických skvostov. V jednom z nich sídli aj Krajské múzeum. Rákociho palác bol vo svojej dobe považovaný za najkrajší renesančný mestský palác v celom Hornom Uhorsku. Či to tak naozaj je sa návštevníci múzea dozvedia v stredu 25. júla.
viac
09.08.2018
V Krajskom múzeu v Prešove odhalia dôverné tajomstvá cisárovnej Sisi
Divadlo teatrálnej skratky predstaví v Krajskom múzeu v Prešove dramatizovaný pohľad do regionálnych dejín. Nebude sa však bojovať ale zabávať. Ako to v minulosti vyzeralo a aké tajomstvá ukrývala cisárovná Sisi sa návštevníci múzea dozvedia už túto nedeľu v Rákociho paláci.
viac
30.01.2019
V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.
viac
27.09.2019
Rákociho palác – patril vôbec rodine Rákociovcov
Krajské múzeum v Prešove predstavilo verejnosti svoje sídlo na základe najnovších výskumov v rámci tradičného cyklu Čaj o piatej u Rákociho. Podujatie sa uskutočnilo 18. septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %