Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.03.2018 12:18

V rámci programu Interreg získalo mesto financie na zámocké záhrady


Bylinková záhrada v areáli Holíčskeho zámku - ilustračná snímka


Mesto Holíč získalo v rámci cezhraničnej spolupráce Interreg Slovenská republika - Česká republika nenávratný finančný príspevok vo výške 538.921,02 eura. Na projekt zámockých záhrad prispeje z vlastných zdrojov sumou 33 683 eur.


Ukončenie hlavných aktivít v rámci projektu je naplánované na apríl 2019. Informovala Katarína Turečková z oddelenie regionálneho rozvoja a dotačnej politiky Mestského úradu v Holíči.       

Realizácia prvej etapy projektu Zámocké záhrady v Holíči je pokračovaním nultej etapy, ktorou bol projekt Sprievodca bylinkovou záhradou, a vychádza zo spracovanej Štúdie realizovateľnosti zámockej záhrady. "Projekt by sa mal začať realizovať ihneď po podpísaní zmluvy o dielo s dodávateľom stavby. Momentálne je ukončený proces verejného obstarávania a dokumentácia sa pripravuje na kontrolu na riadiaci orgán, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," uviedla Turečková.     

V rámci projektu je naplánovaná revitalizácia zámockých záhrad s vytvorením uceleného produktu cestovného ruchu a jeho propagácie. Prioritou je zvýšiť atraktívnosť kultúrneho a prírodného dedičstva v oblasti záhradného turizmu pre návštevníkov v prihraničnom regióne v spolupráci s cezhraničnými partnermi. "Revitalizáciou prejde okolie zámockého rybníka, kde sú naplánované mlatové chodníky, osvetlenie areálu, výsadba stromov, kríkov a trvaliek. Okrem toho budú vybudované dve náučné lávky osadené priamo do zámockého rybníka," spresnila Turečková.       

Záhrady sa revitalizujú pod dohľadom pracovníkov Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Štúdia rozdeľuje revitalizáciu zámockých záhrad do 14 realizačných etáp. Ich konečný počet bude však závisieť od finančných prostriedkov. "V rámci jednotlivých etáp je plánová revitalizácia druhého zámockého rybníka, vodný biotop a premena tejto časti záhrady na oddychovú zónu. Ďalej rekonštrukcia nádvoria zámku a vnútorných valov, oplotenie areálu, vybudovanie priestorov pre záhradné výstavy a expozície záhradného umenia a parkoviská," doplnila Turečková.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Začala sa výstavba cyklotrasy v Strážkach, v pláne je aj bike park
Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch s výstavbou cyklotrasy do Kežmarku v mestskej časti Strážky. Ide o úsek dlhý niečo cez dva kilometre a vedie od štrkoviska v Strážkach cez kaštieľ Strážky, až po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok v smere na Spišskú Belú.
viac
20.11.2020
Pri veternom mlyne vybudovalo mesto rozhľadňu
Mesto Holíč v rámci cezhraničného projektu VISIO, ktorý je podporený z programu INTERREG V-A Slovensko – Rakúsko 2014 - 2020 a spolufinancovaný z fondu ERDF, zo štátneho rozpočtu SR a vlastných zdrojov mesta Holíč, vybudovalo neďaleko veterného mlyna novú rozhľadňu.
viac
04.05.2022
Mesto realizuje projekt Hony, lovy a hostiny z programu Interreg
Mesto Holíč spoločne s mestom Hrušovany nad Jevišovkou realizuje v rámci Fondu malých projektov programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika projekt s názvom Hony, lovy a hostiny. Informoval o tom hovorca mesta Jaroslav Čársky.
viac
02.08.2022
Mesto ukončilo rekonštrukciu poľovníckej miestnosti na Holíčskom zámku
Mesto Holíč ukončilo rekonštrukciu poľovníckej miestnosti na Holíčskom zámku, ktorú podporili z Fondu malých projektov. Informoval o tom hovorca mesta Jaroslav Čársky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %