Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.06.2022 09:30

V Remeselnom piTVORe bude môcť verejnosť spoznať remeslá i tradície


Snímka zdroj: (Mesto Lučenec).


V priestoroch Divadla B. S. Timravy v Lučenci v pondelok (27. 6.) slávnostne otvorili Remeselný piTVOR, v ktorom sa bude môcť verejnosť bližšie zoznámiť s tradičnými remeslami a ľudovou kultúrou.


Organizovať tu budú rôzne workshopy i tvorivé dielne. Uviedla to koordinátorka projektu Svetlana Matúšková.

"Cieľom projektu bolo vytvorenie priestoru, ktorý by slúžil pre zážitkové remeselné aktivity, kurzy remeselného tvorenia a výchovno-vzdelávacie aktivity zamerané na spoznávanie ľudovej kultúry i tradičných remesiel," priblížila Matúšková s tým, že projekt má prispieť i k propagácii remeselníkov, ktorí sú držiteľmi Regionálnej značky Novohrad.

Remeselný piTVOR bude slúžiť širokej verejnosti, ale aj školám či seniorom. Organizovať tu budú workshopy či tvorivé dielne zamerané na šírenie osvety v oblasti ľudovej kultúry. Remeselníci tu budú predstavovať techniky tkania, pradenia, vyšívania, hrnčiarstva či zdobenia medovníkov.

Remeselný piTVOR sa nachádza v Divadle B. S. Timravy v Lučenci v bývalých priestoroch materského centra. V súčasnosti v ňom už nechýbajú funkčné krosná, kolovrátky, praslice či pec na vypaľovanie keramiky a zbierka starých remeselných predmetov. Na vytvorení remeselno-prezentačného priestoru sa podieľala samospráva spoločne s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie a Rozvojovou agentúrou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Divadelný marec v Žilinskom kraji
Okrem širokého spektra výstav, prednášok, besied, tvorivých dielní či súťaží a iných podujatí si kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravili v marci program aj pre divadelných nadšencov.
viac
28.07.2020
Umelecký tábor Letavy otvorí svoj 35. ročník
Viacero umeleckých dielní zameraných na rôzne druhy a žánre umení prinesie aktuálny 35. ročník letného umeleckého tábora Letavy, ktorý sa 2. až 9. augusta uskutoční v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v Poltárskom okrese.
viac
24.09.2020
V Lučenci otvorili ôsme centrum včasnej intervencie
V okresoch Lučenec, Poltár a Veľký Krtíš sa za posledné 4 roky narodilo predčasne vyše 150 detí (celkový počet pôrodov za toto obdobie bol 3 496).
viac
01.12.2022
Dni Vianoc v bratislavskej Inchebe od štvrtka ponúknu handmade výrobky i remeslá
Nakúpiť vianočné darčeky, špeciality na sviatočný stôl či pozrieť si tradičné remeslá budú môcť ľudia od štvrtka (1. 12.) na Dňoch Vianoc v bratislavskej Inchebe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %