Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.09.2022 12:35

V Rimavskej Bani pribudol nový náučný chodník s tematikou SNP


Rimavská Baňa.


V Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota pribudol nový náučný chodník s piatimi zastávkami, ktorý návštevníkom približuje tunajšie boje z obdobia Slovenského národného povstania (SNP).


Náučný chodník slávnostne otvorili v sobotu, súčasťou podujatia bola i komentovaná prehliadka a historická rekonštrukcia bojov. Pre TASR to uviedol Viktor Brádňanský z oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.

Nový náučný chodník s názvom Bojisko Rimavská Baňa má dĺžku 4,5 kilometra a s piatimi zastaveniami vytvára okruh medzi obcami Rimavská Baňa a Rimavské Zalužany. Chodník prechádza miestami, kde v období medzi 19. až 22. októbrom 1944 došlo k bojovým stretom medzi postupujúcimi nemeckými jednotkami a povstaleckou armádou.

"Na každom zastavení je systematicky opísaný priebeh jednotlivých udalostí. Na niektorých stanovištiach sú vybudované aj repliky obranných postavení, ktoré dotvárajú obraz bojov, ktoré sa tu odohrávali," uviedol Brádňanský. Jedným z nich je napríklad replika guľometného bunkra na kóte Hrb, ktorý sa v sobotu v rámci otváracieho podujatia stal dejiskom historickej rekonštrukcie bojov. Tá mala návštevníkom priblížiť udalosti z októbra 1944, pri ktorých na tomto mieste padol i štábny práporčík Ján Kutlík.

Náučný chodník v Rimavskej Bani vznikol ako súčasť komplexnejšieho projektu s názvom Cesta SNP Gemerom-Malohontom. Jeho zámerom je prepojiť viaceré lokality od obce Jesenské, cez Rimavskú Sobotu, Rimavskú Baňu, Hnúšťu až po sedlo Dielik. "Hlavnou myšlienkou chodníka je udržať v kolektívnej pamäti SNP a našich predkov a hrdinov, ktorí v ňom bojovali a padli," skonštatoval Brádňanský.

Realizáciu chodníka Bojisko Rimavská Baňa finančne podporilo Ministerstvo obrany SR. Na projekte spolupracovali občianske združenie Gemerské grúne, OOCR Gemer, obce Rimavská Baňa a Rimavské Zalužany a Banskobystrický samosprávny kraj. Chodník vybudovali dobrovoľníci a členovia klubu vojenskej histórie Krasnogvardejci.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2019
Otvorenie banského náučného chodníka prilákalo stovky turistov
Najvýznamnejšie bansko-technické a historické pamiatky súvisiace s ťažbou drahých kovov približuje nový náučný chodník s názvom Po stopách baníckej slávy. Slávnostné otvorenie prilákalo v piatok stovky malých aj veľkých turistov, ktorí sa vybrali po trase spoznávať dávnu banícku históriu mesta.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
09.06.2022
V arboréte otvorili náučný chodník
Symbolickým prestrihnutím pásky odovzdali do užívania náučný chodník v arboréte v Liptovskom Hrádku. Staré stĺpiky, na ktorých bolo označenie drevín, vymenili za nové. Označili 170 kusov drevín v severoamerickej, vo východoázijskej a v euroázijskej zóne.
viac
25.10.2023
Na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa pribudli nové zastavenia
Na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa, ktorý návštevníkom približuje tamojšie udalosti z obdobia Slovenského národného povstania (SNP), pribudli nové sochy vojakov, altánok či smerové tabule a informačné tabule.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %