Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
26.07.2023 11:40

V Ružomberku spustili projekt zelených ostrovov


Ilustračná snímka: (tasr).


V Ružomberku spustili projekt tzv. zelených ostrovov. Ide o nový mestský koncept, na jeseň ho zrealizujú na Nábreží Milana Rastislava Štefánika.


Vyrastie tam stromová aleja s 30 javormi, letničkovou lúkou a záhonmi cibuľovín. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

Priblížil, že zelený ostrov vznikne na mieste, ktoré tvorí predel medzi hlavným cestným ťahom z východu na západ a zo západu na východ. Dopravnou tepnou prejde denne približne 35 000 automobilov.

"Umiestnenie zelene a drevín na ostrovčeku doslova v strede dopravnej tepny napomôže nielen skrášleniu priestoru, ale vhodne vybrané dreviny napomôžu odhlučneniu priestoru, zachytávaniu dažďovej vody, prašnosti a exhalátov," vysvetlil architekt Róbert Dúbravec, ktorý koncept zeleného ostrova spracoval.

Primátor Ľubomír Kubáň považuje revitalizáciu existujúcich a tvorbu nových verejných priestranstiev v Ružomberku za jednu z priorít. Zdôraznil, že zeleň v mestách má estetický aj environmentálny význam.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2020
Košice spúšťajú projekt domáceho vzdelávania detí rodičov v "prvej línii"
Pre deti rodičov, ktorí v súvislosti s novým koronavírusom pracujú v 12-hodinových či celodenných zmenách, spúšťa mesto Košice službu domácej starostlivosti a vyučovania.
viac
25.05.2020
Rybár riečny bude na Oravskej priehrade hniezdiť v bezpečí
Hniezdenie na Oravskej priehrade bude pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré minulý týždeň umiestnili v menej prístupných častiach priehrady.
viac
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
08.01.2024
Projekty do programu Zelené oázy je možné prihlásiť do 15. januára
Prihlasovanie projektov do grantového programu Zelené oázy je otvorené do 15. januára. O príspevok na výsadbu a revitalizáciu zelene môžu požiadať samosprávy, neziskové organizácie, školy a komunitné centrá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %