Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.10.2022 03:20

V Senici pribudne možnosť alternatívnej dopravy formou zdieľaných bicyklov


Ilustračná snímka: (tasr).


V Senici pribudne možnosť alternatívnej dopravy formou zdieľaných bicyklov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


Mesto na projekt s názvom Zdieľané bicykle na území mesta Senica (BIKESHARING) získalo nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške viac ako 570 000 eur.

"Cieľom projektu je motivovať obyvateľov k využívaniu cyklistickej infraštruktúry. Systém bude pozostávať zo 145 bicyklov zaparkovaných v 23 dokovacích staniciach, čo pokryje strategické územie mesta vrátane priľahlých mestských častí," uviedla Moravcová.

Systém zdieľaných bicyklov predstavuje automatizovanú sieť staníc a bicyklov prepojených pomocou softvérového rozhrania. Užívatelia si budú môcť zapožičať bicykel v jednej stanici, užívať ho a následne vrátiť do tej istej či ktorejkoľvek inej v sieti.

"Mesto má snahu realizáciou projektu rozšíriť používanie bicykla ako bežného a bezpečného dopravného prostriedku v rámci mesta. Dostatočnú dostupnosť zabezpečí 23 dokovacích staníc, ktoré budú rozmiestnené tak, aby boli dostupné zo všetkých mestských častí," doplnila projektová manažérka Dana Jurková.

V rámci realizácie projektu bude doplnená infraštruktúra o ďalších aj o 20 kusov stojanov na bicykle. "Vybudovali sme aj takmer šesť kilometrov nových cyklodopravných trás a pracujeme na druhej etape, ktorá k sieti cyklotrás pripojí ďalšie časti mesta. Vybudovalo sa aj množstvo doplnkovej cyklistickej infraštruktúry a pribudne ďalšia. Preto si myslím, že zdieľané bicykle a celkovo cyklistická doprava bude alternatívou k motorizovanej doprave," povedal primátor mesta Martin Džačovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2020
Zdieľané bicykle sú opäť v uliciach Žiliny
Žilinčania a návštevníci krajského mesta môžu zdieľané bicykle v rámci projektu BikeKIA využívať od piatku 1. mája.
viac
18.03.2021
Mesto chce časť dopravy nahradiť zdieľanými elektrobicyklami
Mesto Topoľčany pripravuje projekt zdieľaných bicyklov. Mestskí poslanci na svojom zasadnutí v stredu schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
08.07.2021
Po Prešove môžete jazdiť už aj na zdieľaných bicykloch
Mesto Prešov úspešne uviedlo do prevádzky zdieľané bicykle, ktoré prispejú k zvýšeniu mobility obyvateľov. Cieľom takzvaného bikesharingu je zároveň znížiť produkciu škodlivých emisií, zlepšiť kvalitu ovzdušia a podporiť Prešovčanov vo využívaní alternatívnych možností prepravy.
viac
02.09.2021
Senica získala nenávratný finančný príspevok v objeme takmer milión eur
Senická radnica uspela s projektom Smart plán mesta Senica, s ktorým sa uchádzala o nenávratný finančný príspevok (949 887,90 eur) v rámci Operačného plánu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 so zameraním na „Moderné technológie“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %