Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.09.2022 09:30

V Senici vyrastie nový park s funkciami vodozádržných opatrení


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Senica realizuje komplexnú obnovu priľahlého areálu budovy múzea. Okrem obnovy zelene a doplnenia parkového mobiliára budú v areáli zrealizované viaceré vodozádržné opatrenia na zlepšenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy.


Asfaltová a betónová plocha s rozlohou 1834 m², ktorá obklopovala objekt múzea, bude nahradená trávnatým porastom. "Na tento centrálny trávnik s parkovou úpravou budú nadväzovať dva partery s trvalkovou vegetáciou. Dažďová voda bude do záhrad odvedená formou dažďových zvodov z budovy. Voda zo strechy bude odvádzaná aj do takzvaných vsakovacích boxov. Po okrajoch areálu budú výsadby strednej až vysokej etáže, ktoré budú plniť funkciu izolácie návštevníkov parku od ulice. Ide o prvý z väčších projektov, ktoré podporia zadržiavanie vody v meste," uviedla Mária Gavorová z mestského úradu.

Chodníky v areáli budú mať štrkový a mlátový povrch, rovnaký ako sa používa v historických parkoch. "Prístupová plocha na obsluhu areálu bude spevnená žulovými kockami. Cieľom výmeny nepriepustných povrchov za plochy zelene s funkčnou vegetáciou je podporiť výpar s cieľom zadržania zrážkovej vody na území mesta," informovala projektová manažérka Ľubica Kadlec Melišová.

"Pri realizácii nových projektov sa zameriavame na to, aby obsahovali také aktivity, ktoré zmiernia negatívne dôsledky zmeny klímy, či už sú to zmeny povrchov z nepriepustných na priepustné, vodozádržné opatrenia, zelené strechy alebo výsadby. Verím, že takýmito postupnými krokmi sa podarí lepšie adaptovať mesto na zhoršujúce sa negatívne dosahy zmeny a zlepšiť podmienky na život v meste," povedal primátor mesta Martin Džačovský.

V areáli budú vysadené okrem trvalkových záhonov a trávnatých povrchov aj krovito trvalkové výsadby, okrasné čerešne či javory. Celkovo bude vysadených 3539 rastlín. Na obnovu parku získalo mesto nenávratné finančné prostriedky vo výške viac ako 350 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia na projekt s názvom Revitalizácia exteriéru Sokolovne – park.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
30.08.2022
Vodozádržné opatrenia do prírody vracajú milióny litrov vody
Košický samosprávny kraj (KSK) realizuje už štyri roky Program obnovy krajiny, a to aj prostredníctvom aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. Krajskí dobrovoľníci vytvárajú dažďové záhrady a vodozádržné opatrenia, ktoré do prírody vracajú milióny litrov vody.
viac
06.09.2022
Vodozádržné opatrenia sú v Trenčíne súčasťou revitalizácií vnútroblokov
Vodozádržné opatrenia sú v uplynulých rokoch súčasťou všetkých projektov revitalizácie verejných priestranstiev v Trenčíne. Radnica každú projektovú dokumentáciu posudzuje aj z hľadiska sadových úprav. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
05.06.2023
V Senici začnú opäť s realizáciou vodozádržných opatrení v parku pri múzeu
Obnova pôvodného parku pri Múzeu Senica, ktorý bude doplnený o parkový mobiliár, bude opäť pokračovať. V rámci projektu budú zrealizované viaceré vodozádržné opatrenia na zlepšenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %