Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.02.2018 09:57

V Senici začnú s rekonštrukciou Sokolovne, ktorá sa stane sídlom mestského múzea


Budova bývalej Sokolovne v Senici.


Mesto Senica začína proces verejného obstarávania na dodávateľa stavby, ktorý bude rekonštruovať budovu Sokolovne. Tá je od novembra 2017 majetkom mesta a po dokončení rekonštrukcie sa stane sídlom mestského múzea.


Mesto na opravu tejto budovy získalo peniaze z programu cezhraničnej spolupráce Interreg v rámci projektu Česká cesta. Projekt bol podaný spolu s mestom Klobouky u Brna. Celkové výdavky na projekt sú 1 531 065 eur. Senica získala 1 069 594 eur, z toho spolufinancovanie mesta predstavuje 53 479 eur.       

Verejné obstarávanie by malo byť podľa plánu ukončené v júni. "Rekonštrukcia je naplánovaná na 24 mesiacov. Po stavebných prácach sa v druhej polovici roka 2019 sústredíme na vnútorné vybavenie budovy a prípravu expozície. Na tvorbe expozície sa začína pracovať už teraz v súlade s podaným projektom Česká cesta," ozrejmila Ľubica Kadlec Melišová z referátu regionálneho rozvoja Mestského úradu (MsÚ) v Senici.       

Dominantou múzea bude maketa stredu mesta z prelomu 19. a 20. storočia, ktorú odborníci pripravujú už tri roky. "Suterén budovy bude venovaný archeológii a nálezom z ostatného obdobia výskumov v jednotlivých lokalitách Senice. Prízemie bude zamerané na históriu letohrádku rodiny Vagyonovcov, neskoršiemu využitiu ako Sokolovne. Zaznamenaná bude história Českej cesty, dejiny mesta. Maketa bude umiestnená v podkroví a prístupná bude aj veža Sokolovne," priblížil Ľuboš Hazucha z referátu regionálneho rozvoja MsÚ.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2017
Pamätnú izbu pod hradom Šášov rekonštruujú
Pamätnú izbu pod hradom v Šášovskom Podhradí rekonštruujú. Na objekte menia strešnú krytinu, vytvárajú skladové priestory v podkroví, vďaka čomu sa expozícia v dolnej časti domu rozšíri.
viac
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
02.02.2019
Obec Sucháň zachránila staré ľudové domy
Sucháň je síce jednou z najmenších obcí v okrese Veľký Krtíš, jej kataster však ponúka viacero historických a prírodných zaujímavostí.
viac
04.02.2019
Mesto Holíč získalo 666.000 eur na rekonštrukciu Holíčskeho zámku
Mesto Holíč získalo dotáciu zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtu Ministerstva kultúry SR vo výške 666.000 eur na podporu realizácie projektu s názvom Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky - Holíčsky zámok - Hospodárska budova. Informoval o tom centrálny register zmlúv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %