Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.03.2023 08:25

V Šenkviciach sa zvýši kapacita miest v materskej škole


Ilustračná snímka.


Materská škola v Šenkviciach je ďalším projektom v Bratislavskom kraji, kde sa vďaka nadstavbe zvýši kapacita a vytvorí sa v škôlke ďalších 44 miest. Základný kameň tento týždeň symbolicky poklepali zástupcovia obce aj kraja.


Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman. "Súčasťou projektu je aj modernizácia kuchyne a jej vybavenia, všetko v rámci zvýšenia energetickej hospodárnosti budovy," priblížila. Rovnako sa obnoví areál škôlky a vytvorí sa ihrisko.

Celkovo je na rozšírenie kapacity vyčlenených 2,1 milióna eur, z toho 2,03 milióna eur pokryje finančný príspevok. V rámci nich sa nakúpi aj vybavenie, napríklad nábytok, ako aj didaktické pomôcky. Projekt by mal byť ukončený v novembri.

"V kraji chýba asi 2500 miest v materských školách. Spôsobil to predovšetkým nárast obyvateľov v kraji, kde ročne pribudne asi 7000 až 10 000 obyvateľov," priblížil predseda BSK Juraj Droba. Problémom je podľa neho aj investičný dlh a finančná náročnosť budovania nových miest v škôlkach, ktorú mestá a obce nie sú schopné zvládnuť z vlastných rozpočtov.

BSK presadzoval presun alokácie v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu v prospech budovania kapacít materských škôl. "V spolupráci s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie ako riadiacim orgánom IROP sa to podarilo," tvrdí kraj.

Výzva bola ministerstvom vyhlásená minulý rok. Schválených bolo 29 projektov v celkovej hodnote 36 miliónov eur. Všetky projekty musia byť ukončené do konca tohto roka. Z týchto 29 projektov sa už sedem realizuje v rámci bratislavských mestských častí a 22 v okresoch Pezinok, Malacky a Senec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2017
Spišská Belá získala financie na prístavbu materskej školy
Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok v požadovanej sume 782 958 eur v rámci operačného programu IROP 2014 – 2020 zo štrukturálnych fondov EÚ.
viac
06.03.2019
V Hlohovci rozšírili kapacitu materských škôl o 50 miest
V Hlohovci rozšírili od pondelka (4. 3.) kapacitu materských škôl o dve nové triedy, ktoré vznikli pri Základnej a materskej škole na Koperníkovej ulici. TASR o tom informovala referentka pre komunikáciu v Hlohovci Zuzana Hrinková Siebenstichová.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %