Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.10.2018 09:50

V separovaní chce byť obec medzi tromi najlepšími v Turci


Na snímke Obecný úrad a zároveň aj Kultúrny dom v obci Žabokreky pri Martine. FOTO TASR - Erika Ďurčová


Žabokreky v okrese Martin chcú byť medzi tromi najlepšími obcami v Turci v rámci separovania. Podľa starostky Zuzany Valockej aktuálne vyseparujú viac ako 38 percent, no jej ambíciou je vyseparovať nad 60 percent odpadu.


"Aj vďaka tomu, že tento rok sme začali vyvážať bioodpad každý pondelok spred domov. Už štvrtý rok u nás funguje komunitné kompostovanie a občania majú kompostéry s príspevkom obce. No nie všetok odpad sa dá skompostovať. V mnohých domácnostiach máme starších ľudí a nechcem, aby sa trápili s konármi, dlhými stonkami drevín a zdrevnatených rastlín."       

Každý občan má možnosť raz za týždeň vyložiť vak s objemom 80 litrov alebo aj ďalšie vaky pred dom a zamestnanci obce im ho vyvezú. "Verím, že nebudeme musieť, ani nechceme zvyšovať poplatky za odpad, hoci zo zákona nám stúpnu. Keď počujem, že niekto chce zvyšovať poplatky, je to podľa mňa kontraproduktívne. Lebo nám nejde o zvýšené poplatky ani o dodatočný príjem. Ide nám predsa o to, aby sme mali čisté, zdravé prostredie. To docielime jedine separovaním," zdôraznila Valocká.

"Návštevníci podujatí - kultúrnych alebo športových, potrebujú osvetu. A tú treba robiť láskavo. Ľudí sa neoplatí odrádzať tým, že ich budeme pokutovať alebo vyhrážať sa im pokutami. To nikdy nebolo mojím zámerom. Preto ma trápi, ako je nastavený nový zákon o odpadoch," dodala starostka Žabokriek.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.03.2018
Systém odpadového hospodárstva je jedným z najlepších na Slovensku
Za jeden z najväčších úspechov 12-ročného pôsobenia vo funkcii starostu obce Košeca považuje Radomír Brtáň pokrok v odpadovom hospodárstve. Poplatky za zber komunálneho odpadu v Košeci patria medzi najnižšie na Slovensku.
viac
28.10.2018
České a slovenské obce so žabami v názve sa stretávajú už 16 rokov
Obyvatelia obce Žabokreky v okrese Martin sa už 16 rokov zúčastňujú na stretnutiach slovenských a českých obcí, ktoré majú v názve niečo spoločné so žabami.
viac
23.04.2019
V obci majú veľký problém s odpadom, miestni upratujú takmer mesiac
V obci Lomnička na severnom Spiši majú veľký problém s odpadom. Ten sa priamo v intraviláne i v jeho okolí hromadil roky, vďaka aktivačnej práci ho tam už zhruba mesiac miestni obyvatelia upratujú.
viac
29.01.2021
Za prvý mesiac vyzbierali v Beluši 3 tony kuchynského odpadu
Ešte v roku 2019 obec Beluša zabezpečila do domácností v rodinných domoch kompostéry, čím si mohla uplatňovať výnimku a neuskutočňovať tento zber. Od 1. januára 2021 sa ale časť výnimiek zrušila a obec musela riešiť zber kuchynského odpadu v komplexnej bytovej výstavbe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %