Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
21.05.2016 08:30

V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku


Pamiatka z 12. storočia v mestskej časti Šimonovany prešla vlani rozsiahlou rekonštrukciou, prevažne financovanou z fondov Európskej únie.


Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.


"Vodný hrad bude slúžiť ako expozitúra a čitáreň mestskej knižnice a zároveň ako expozitúra mestského múzea. Predpokladám, že časom by tu mohli vzniknúť aj reprezentačné priestory pre prijímanie návštev, najmä tých, ktoré sa dotýkajú mesta Partizánske. A predpokladám, že časom, po tom, ako sa skončí päťročná doba viazanosti, ktorá je pri každom europrojekte, toto bude miesto, kde budú mať ľudia záujem sobášiť sa. Zároveň sa tu budú konať aj veľmi krásne podujatia," uviedol primátor mesta Jozef Božik.         

Rekonštrukciu pamiatky realizovala firma Soar, s.r.o., so sídlom v Žiline, za 564 000 eur s DPH, ďalšie prostriedky v hodnote  127 000 eur investovala samospráva, pričom do tejto sumy je zahrnuté aj päťpercentné spolufinancovanie mesta.       

Na investíciu získala radnica prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci výzvy, ktorej cieľom bolo posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Celkové oprávnené výdavky schválené Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstavovali 942 098,05 eura, nenávratný finančný príspevok bol maximálne vo výške 894 993,15 eura.      

Goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku. "Jeho história siaha až do 12. storočia a pôvodne to bola obranná stavba, okolo ktorej obtekalo jedno rameno rieky Nitry. Neskôr v 15. storočí bol kaštieľ prestavaný v duchu gotiky, ďalšia jeho prestavba sa uskutočnila v 17. storočí a posledná taká významná prestavba v 19. storočí. Bola to historizujúca romantizujúca prestavba, ktorá sa snažila najviac priblížiť goticko-renesančnému štýlu," načrtol krátko históriu pamiatky správca kaštieľa Radovan Števula.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
04.11.2016
Trenčiansky hrad je opäť sprístupnený verejnosti aj cez týždeň
Od 29. októbra 2016 je Trenčiansky hrad opäť otvorený aj počas týždňa. Po necelom mesiaci vytrvalých prác sa robotníkom podarilo odstrániť kovovú konštrukciu spred vstupu na hrad.
viac
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
03.12.2020
Šaľa zrekonštruovala vstup do renesančného kaštieľa
Mesto Šaľa obnovilo vstup do renesančného kaštieľa v meste. Rekonštrukcia bola spolufinancovaná na základe grantovej zmluvy z finančných prostriedkov poskytnutých občianskym združením Juvamen v sume 5000 eur, informovala samospráva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %