Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.09.2022 09:30

V Skalici otvoria Dni európskeho kultúrneho dedičstva


Banner.


Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022 budú i na Slovensku rozvíjať tému "Udržateľnosť v pamiatkach". Súčasťou kampane budú v priebehu septembra stovky podujatí.


Otvárací ceremoniál sa premiérovo uskutoční 2. septembra v meste Skalica. Informovala o tom vedúca oddelenia marketingu a cestovného ruchu Renáta Medňanská.

Podujatie sa koná v čase, keď si Skalica pripomína 650. výročie povýšenia na slobodné kráľovské mesto. "Významná strategická poloha mesta a potreba posilnenia obrany štátu boli dôvodom, pre ktorý sa uhorský kráľ Ľudovít I. rozhodol zaradiť Skalicu medzi privilegované slobodné kráľovské mestá," uviedla Medňanská.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť na námestí vidieť od 16.00 h vystúpenie súboru historického tanca Reminiscencie a ukážky historického šermu v podaní súboru Hector. "V sprievodnom programe je pripravený dobový jarmok s ochutnávkami jedál, deti budú môcť navštíviť detský kútik s dobovými hrami, dobové ležovisko a povoziť sa na drevenom kolotoči," uviedla Medňanská.

Pre záujemcov budú od 12.00 do 18.00 h zdarma sprístupnené pamiatky mesta, deň otvorených dverí si pripravilo Záhorské múzeum a pracovisko Štátneho archívu Trnava v Skalici. "Ako bonus bude od 16.00 do 17.00 h v technickej pamiatke v Mlyne bratov Pilárikových spustené zariadenie mlyna," informovala Medňanská.

"DEKD umožňuje vidieť pamiatky, ktoré bežne sprístupnené nie sú, rovnako predstavuje historické a kultúrne dedičstvo aj v inom svetle, ako je verejnosti známe," upozornila na dôležitý rozmer podujatia ministerka kultúry Natália Milanová.

Zvýraznila aj samotnú tému DEKD 2022. "Udržateľnosti kultúrneho dedičstva a pamiatok venujeme v rezorte mimoriadnu dôležitosť," zdôraznila Milanová. Poukázala napríklad na zvýšenie alokácie v dotačnom programe Obnovme si svoj dom, odštartovanie nového dotačného projektu obnovy hradov s pomocou príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít i 254 miliónovú alokáciu v novom programovacom období, ktorá je určená na obnovu pamiatok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2022
Trdlofest otvorí turistickú sezónu v Skalici
Po dvoch rokoch, keď sa pre pandémiu podujatie neuskutočnilo, pripravilo mesto Skalica festival Trdlofest. Ten je oslavou Skalického trdelníka, koláča s dierou, prvého pôvodného slovenského potravinárskeho výrobku, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie.
viac
17.06.2022
V Revúcej sa v sobotu uskutoční otvárací ceremoniál Mesta kultúry 2022
V Revúcej sa v sobotu (18. 6.) uskutoční otvárací ceremoniál Mesta kultúry 2022 s názvom "Prepnutí na Revúcu alebo V obývačke u Reussovcov".
viac
10.08.2022
V meste sa bude po prvý raz konať otvárací ceremoniál DEKD
Otvárací ceremoniál Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022 sa premiérovo uskutoční 2. septembra v meste Skalica. Informovalo o tom mesto Skalica.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %