Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.01.2020 05:05

V skanzene priblížili tradičnú zabíjačku a Novoročné zvyky


Na snímke zľava Mária Kravcová a Beáta Maťašová počas ochutnávky tradičných zabíjačkových špecialít v rámci podujatia Novoročné tradície vo svidníckom skanzene. EASY FOTO TASR – Maroš Černý.


Tradičná zabíjačka bola súčasťou podujatia Novoročné tradície, ktoré sa konalo v sobotu vo svidníckom skanzene.


Ľudia v kraji pod Duklou, ktorí sa pridržiavajú juliánskeho kalendára a slávia v pondelok (13.1.) Silvester a v utorok (14.1.) Nový rok, si tak pripomenuli novoročné zvyky svojich predkov a nechýbala ani ochutnávka tradičných zakáľačkových jedál.      

"Pravoslávni veriaci oslavujú Vianoce podľa juliánskeho kalendára, teda o dva týždne neskôr. Takto oslavujú aj Nový rok. Keďže Silvester vychádza na začiatok týždňa (13.1.), pripravili sme oslavu príchodu Nového roka spojenú s novoročnou vinšovačkou, koledami a zabíjačkou dnes. Chceli sme, aby ľudia počuli vinše, koledy a aby videli, ako to kedysi na takej pravej dedinskej zabíjačke bolo," uviedol pre TASR riaditeľ Slovenského národného múzea – Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku Jaroslav Džoganík.       

"Máme tu vynikajúcu ovarovú polievku, hurky, tlačenku, klobásku, kapustu s mäsom a tak ďalej. Počasie je vynikajúce a ak to vydrží takto až do večera, tak si myslím, že si prídu na svoje aj deti, lebo je tu možnosť na sánkovačku," doplnil Džoganík.       

Starosta obce Kurimka v okrese Svidník Ján Božík, ktorý sa zabíjačkám venuje 30 rokov, tvrdí, že v minulosti boli pohostením pre ľudí, ktorí si v dedine celý rok pomáhali.       

"Tradične sa robili jaternice alebo hurky, tlačenka, ale až na druhý deň, lebo v daný deň sa robilo akurát to, čo sa dalo spraviť, škvarky a podobne. Väčšinou boli i tradičné ľudové jedlá ako mačanka, ale gazdiné napiekli i makovníky a orechovníky. Ľudia sa zišli, spievali, čiže zabíjačka mala aj kultúrny charakter," priblížil Božík s tým, že v súčasnosti je ich menej. V obci, kde žije, boli kedysi v každom dome dve zabíjačky ročne, v súčasnosti sú štyri alebo päť v celej obci.       

"Keď som bola malá, na našom dvore tiež takto viselo prasa. Ako deti sme okolo neho behávali, tešili sme sa. Nemala som rada polievky, najradšej som mala jaternicu a klobásku," povedala Svidníčanka Anna Hužvejová.       

V programe sa predstavil folklórny súbor Makovica zo Svidníka a ľudová hudba Pozberanci. Podujatie zorganizovalo Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku v spolupráci s mestom Svidník.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
18.07.2017
Cyklisti budú spoznávať Svidník a jeho okolie
Štvrtý ročník zábavno-poznávacích pretekov Cyklopátrania Prešovským krajom pokračuje v sobotu 22. júla objavovaním Svidníka a jeho okolia.
viac
25.08.2020
Na niekdajšiu tradíciu kachliarstva nadviaže nový festival remesiel
Bojnice boli v minulosti známe kachliarskym a hrnčiarskym remeslom.
viac
30.03.2023
Miestni obyvatelia budú vítať jar na tradičnom podujatí
Levočania budú po roku opäť vítať jar na tradičnom podujatí, tentoraz sa uskutoční v priestoroch historického mestského divadla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %