Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.11.2021 03:25

V skanzene vysadili unikátny ovocný sad


Múzeum liptovskej dediny Pribylina. Snímka zdroj: (tasr).


V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline zasadili ovocné stromy historických odrôd. Ide o jediný sad svojho druhu na území skanzenov Slovenska. TASR o tom informoval riaditeľ správcovského Liptovského múzea Michal Kovačic s tým, že stromy vysadili v spolupráci s tímom ovocinárov.


Na popisoch pri jednotlivých druhoch stromov sa laická verejnosť oboznámi so zaujímavosťami a faktami ovocinárstva na Liptove. "Cieľom projektu bolo vybudovanie ovocného sadu s pôvodnými krajovými odrodami ovocných drevín v areáli múzea, čo pomôže zachovať oblasť historického dedičstva tohto kraja. Vytvorili sme nový priestor pre edukačné aktivity. Žiaci a študenti budú môcť naživo spoznávať ovocné stromy, ich dôležitosť pre ľudstvo v minulosti i prítomnosti, pozorovať vegetačné obdobia a koexistenciu človeka a prírody," priblížil Kovačic.

Ako podotkol, snahou bolo vrátiť do krajiny staré krajové odrody ovocných drevín, ktoré vznikli súhrou človeka a prírody. "Pomologickým zmapovaním stromov v ešte existujúcich častiach starých ovocných sadov sa podarilo identifikovať zachované odrody, a tým napomôcť k záchrane tohto kultúrno-prírodného dedičstva," vyzdvihol riaditeľ.

Zdôraznil, že vysadením rôznych druhov ovocných drevín zachovajú pestrosť génov a vlastností, rôznorodosť chutí a využitie plodov. Z ekologického pohľadu bude sad plniť funkciu v podobe zlepšenia mikroklímy, zadržania vlhkosti či zlepšenia štruktúry pôdy. Stromy v ovocnom sade budú rásť desaťročia, ide o časovo dlhotrvajúci projekt, ktorý dokáže zasiahnuť viaceré generácie, a tak aj veľký počet ľudí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2020
Slávnostné otvorenie Považskej lesnej železničky
Slávnostné otvorenie Považskej lesnej železničky sa uskutoční v piatok 5. júna o 13. hodine v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Súčasťou programu bude aj ukážková jazda železničkou.
viac
25.06.2021
V skanzene ukážu ovčiarske tradície regiónu Liptov
Ovčiarske tradície regiónu Liptov priblíži špeciálny nedeľňajší (27. 6.) program v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.
viac
08.08.2022
Vždy budeme stáť na strane dobrovoľných hasičov
Mestá a obce budú vždy stáť na strane dobrovoľných hasičských zborov. Počas tradičnej Hasičskej nedele v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline to uviedol predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
viac
04.04.2023
V pribylinskom skanzene pripravujú veľkonočný program
V areáli Múzea liptovskej dediny Pribylina pripravujú na nadchádzajúce dni veľkonočný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %