Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.11.2022 08:25

V školách kraja pribudli nové oddychové zóny


Ilustračná snímka.


Stredné školy v Prešovskom kraji okrem tried, dielní, laboratórií, učební a knižníc najnovšie disponujú aj špeciálnymi miestami na oddych.


Oddychové zóny a čitateľské kútiky sa tu budujú z grantového programu #zlepšimeto, ktorý krajská samospráva vyhlasuje v spolupráci s Radou mládeže Prešovského kraja od roku 2019. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Nové oddychové zóny vznikli v dvoch školách kraja v Prešove a po jednej v Humennom a v Sabinove. Špeciálne 'free' zóny žiaci využívajú na trávenie voľného času počas prestávok medzi hodinami a po vyučovaní. Slúžia najmä na zlepšovanie vzťahov medzi žiakmi a zjednocovanie mladých.

"Práve vďaka programu #zlepšimeto a grantovým peniazom sa často príliš formálne priestory škôl menia na atraktívne miesta, kde to žije, kde sa utužujú vzťahy, nadväzujú priateľstvá, kde sa stierajú akékoľvek rozdiely a mládež zabúda na mobily. Program však neprináša len nové oddychové zóny, ktoré si žiaci budujú svojpomocne a vďaka vlastnej kreativite, ale aj zaujímavé verejnoprospešné projekty zamerané na seniorov či ekológiu," povedal predseda PSK Milan Majerský.

Žiaci Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Humennom časť triedy na účel oddychovej zóny vymaľovali, zariadili ju paletovým nábytkom, skladacími regálmi a jej steny skrášlili vlastnými prácami.

Zónu pokoja a mieru pred niekoľkými dňami otvorili v Spojenej škole v Sabinove. Stretávajú sa v nej žiaci s rovesníkmi z Ukrajiny a zjednocujú sa aj zo žiakmi z marginalizovaných skupín či zo znevýhodneného prostredia. V zóne nechýbajú sedací vak, taburetky, koberec a relaxačné maľby na stenách.

V Strednej priemyselnej škole (SPŠ) stavebnej v Prešove zrealizovali projekt Offphone. Priestor vybavili sedacími vakmi, konferenčným stolíkom, kvetináčmi aj výtvarnými prácami tunajších žiakov. Zónu odovzdali do užívania začiatkom novembra.

Škola umeleckého priemyslu v Prešove uspela s projektom vytvorenia oddychovej zóny na schodisku na účel zlepšenia žiackych vzťahov a trávenia voľného času. Žiaci si vytvorili priestor so 40 podsedákmi potlačenými piatimi najlepšími grafickými dizajnami žiakov.

Medzi úspešných žiadateľov o grant sa tento rok zaradilo deväť stredných škôl kraja vrátane spomenutých, jedna mestská škola a jedna súkromná. Štvrtý ročník výzvy priniesol celkovú alokáciu 5000 eur a 11 úspešných projektov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2020
PSK odporúča otvoriť stredné školy vo svojej pôsobnosti na jeden deň
Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) ostanú zrejme zatvorené do posledného dňa školského roka.
viac
08.05.2021
Vďaka programu #zlepšimeto vzniknú nové oddychové zóny či chillroomy
Prešovský samosprávny kraj (PSK) realizuje v spolupráci s Radou mládeže Prešovského kraja (RMPK) grantový program #zlepšimeto, ktorý je výsledkom ich spoločne podpísaného memoranda o spolupráci v roku 2018.
viac
06.08.2021
Štyri župné školy uspeli v ministerskej výzve Modernejšia škola
Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uspeli v rámci výzvy Modernejšia škola, ktorú vyhlásil rezort školstva s cieľom zatraktívniť školské prostredie.
viac
24.02.2022
Stredné školy v PSK môžu v novom školskom roku prijať vyše 5-tisíc prvákov
Žiaci končiacich ročníkov základných škôl sa aktuálne rozhodujú, akú strednú školu si vyberú pre svoje ďalšie štúdium. Čas na podanie prihlášky majú do 20. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %