Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.04.2020 08:00

V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov


Ilustračná snímka: (zsklacnork.sk).


V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia.


Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré vstúpilo do účinnosti v piatok. Informovala o tom jeho hovorkyňa Daša Račková.

Prevádzkovateľ zariadenia školského, respektíve predškolského, stravovania oznámi miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR, že bude realizovať poskytovanie stravy pre seniorov, respektíve pre sociálne znevýhodnené deti. Následne predloží RÚVZ dodatok prevádzkového poriadku vypracovaný na aktuálne podmienky pre konkrétne zariadenie a v nadväznosti na aktuálnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19. Súčasťou prevádzkového poriadku musí byť aj vypracovaný krízový plán.       

Račková uviedla, že pracovníci školskej jedálne musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia a tiež správnu výrobnú a hygienickú prax. „Pre sociálne znevýhodnené deti je možné pripravovať a podávať len suchú stravu. Podávanie suchej stravy sociálne znevýhodneným deťom sa zdôvodňuje z hľadiska epidemiologického rizika ako najmenej rizikové. Výdaj stravy je možný jedine rozvozom,” priblížila.       

Príprava a výdaj stravy školským stravovacím zariadením sú možné na základe individuálneho rozhodnutia zriaďovateľa školského stravovacieho zariadenia. Potreba vyňať zariadenia školského stravovania zo zákazu prevádzky vybraných zariadení vyplynula podľa ÚVZ z opakovaných požiadaviek vedenia samospráv v SR. Cieľom je snaha vyjsť v ústrety pri zabezpečení bazálnych potrieb seniorom a sociálne znevýhodneným deťom v zmysle poskytovania plnohodnotného stravovania v zložitej životnej situácii, akej sú aktuálne vystavení.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2020
Petržalka vyhlásila verejnú zbierku školských pomôcok
Bratislavská Petržalka spúšťa od pondelka (24. 8.) verejnú zbierku školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín.
viac
15.10.2020
Do akvaparkov, kín či divadiel sa od štvrtka ľudia nedostanú
Od štvrtka (15. 10.) od 6.00 h sa zatvárajú všetky prírodné a umelé kúpaliská, akvaparky, wellness – teda sauny, vírivky, kúpele, či zábaly, fitness centrá či prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení, akými sú kiná alebo divadlá.
viac
05.11.2020
ZMOS predstavil zásadné pripomienky k výnosu o rozdeľovaní výnosu dane
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva zásadné a pre samosprávu principiálne pripomienky k nariadeniu vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve. Podľa združenia sa rezort školstva už 5 rokov prizerá na problémy namiesto toho, aby ich riešil.
viac
04.08.2022
Dvadsať detí zo Senice si užíva veselý týždeň so Stonožkou
Aj tieto prázdniny mesto Senica v rámci mestských denných letných táborov venuje jeden týždňový turnus dvadsiatim deťom zo znevýhodneného sociálneho prostredia vo veku od šesť do dvanásť rokov zdarma.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %