Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.08.2022 03:10

V Slovenskom raji vybudovali cyklotrasu, má zvýšiť bezpečnosť cyklistov


Ilustračná snímka: Košice Online


V spišskom regióne vybudovali novú cyklotrasu, ktorá spája obce Hrabušice a Smižany. Ide o samostatnú cyklistickú komunikáciu, prechádza cez katastrálne územie obcí Hrabušice, Letanovce, Spišské Tomášovce a Smižany.


Cieľom projektu bolo podľa starostky Hrabušíc Jany Skokanovej najmä zvýšiť bezpečnosť cyklistov v území. "Je to veľký prínos pre cyklistov, okrem iných výhod sa im o pár kilometrov skráti trasa napríklad smerom do Spišskej Novej Vsi," dodala.        

Stavebné práce trvali od augusta minulého roka do júla. Projekt v celkovej hodnote takmer 1,18 milióna eur bez DPH zrealizovala spoločnosť Eurovia SK. "Začiatky boli veľmi náročné, keďže sme zámer financovali z dvoch zdrojov - cez ministerstvo dopravy aj prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu. Počas výstavby dochádzalo k rôznym zmenám a tie sa museli odsúhlasiť, takže celý proces trval dosť dlho," objasnila Skokanová. Kolaudácia stavby je naplánovaná na september, zatiaľ teda nie je v oficiálnej prevádzke. Aj napriek tomu ju okrem cyklistov využívajú aj kamióny, traktory či osobné autá. "Už o tom vie dopravný inšpektorát v okresnom meste, ktorý sa tým bude zaoberať a problém riešiť. Ide o dopravné prostriedky, ktoré tam nemajú čo robiť," upozornila starostka.       

Niektoré časti pôvodnej cyklotrasy boli súčasťou poľných ciest a miestnych komunikácií. Úseky v extraviláne boli iba vyjazdené a vysypané kamenivom, ktoré sa rýchlo premiešavalo s podložím. "Kritická situácia nastávala napríklad po dažďoch, keď boli časti trasy neprejazdné," uviedla hovorkyňa zhotoviteľa Simona Tančáková. Celková dĺžka cyklotrasy je 6,2 kilometra a chodník je široký tri metre. Vďaka úprave konštrukcie a krytu na pôvodnej cyklotrase sa po novom podľa Tančákovej zabezpečí zjazdnosť počas celej cyklistickej sezóny.       

Stavba pozostávala zo zemných prác, v rámci ktorých sa upravil terén a podložie. Následne sa vybudovali komunikácie a osadili zábradlia či smerové stĺpiky. Pribudlo tiež zvislé a vodorovné dopravné značenie, na odvodnenie budú slúžiť aj rúrové priepusty v údoliach trás či trativody. Okolie cyklotrasy sa zarovnalo zeminou z odkopu a následne sa zatrávnilo. "Nový cyklochodník prispeje k rozvoju cykloturistiky, odľahčí dopravu na ceste II/536 a zvýši sa aj počet ľudí, ktorí budú na presun do práce alebo za rekreačnými aktivitami využívať nemotorovú dopravu," skonštatovala Tančáková.      

Skokanová dodala, že prioritou v cestovnom ruchu Košického a Prešovského kraja je cyklistické prepojenie Slovenského raja a Tatranského národného parku. "Už sa pracuje veľmi intenzívne na projektovej dokumentácii aj vymedzení pozemkov na trase z Hrabušíc cez Dubinu až do Popradu, odkiaľ sa napojí na ďalšiu cyklotrasu do Vysokých Tatier. V Košickom kraji je vízia začatia prác do roku 2027. Ak sa to podarí skôr, bude to veľmi dobré," uzavrela starostka.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2017
Nové cyklotrasy privedú cyklistov až na Lysú
Nadšenci cykloturistiky môžu využívať nový okruh v pohorí Čergova, ktorý vedie z obce Drienica (okres Sabinov) po lesnej svažnici k chate Šport, cez Boguš a späť.
viac
17.02.2020
Brezno začne v marci s budovaním cyklotrasy Brezno - Valaská
Mesto Brezno v marci spustí realizáciu projektu Cyklotrasa Brezno – Valaská. Cestovanie na bicykli bude pre mnohých nielen ekonomické a ekologické, ale aj zdraviu prospešné. Dĺžka realizácie výstavby bude 12 mesiacov a predpokladaný termín ukončenia je február 2021.
viac
28.04.2021
Župa vybudovala cyklotrasu medzi kompou Kyselica a obcou Báč
V utorok 27. apríla 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu „SacraVelo – Sieť cezhraničných pútnických cyklotrás v okolí Dunaja“, ktorý bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko a spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
11.04.2023
V severnej časti Slovenského raja chcú vybudovať návštevnícke centrum
V Slovenskom raji chcú v najbližších rokoch vybudovať nové návštevnícke centrum. Na predprojektovú prípravu získala Správa Národného parku (NP) Slovenský raj so sídlom v Spišskej Novej Vsi zdroje z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %