Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.03.2021 08:05

V Starej Ľubovni osadili kocky Stolpersteine, majú pripomínať obete holokaustu


Snímka: teraz.sk


V Starej Ľubovni na Námestí sv. Mikuláša osadili v piatok v rámci projektu Stolpersteine dve kamenné kocky, ktoré sú venované židovskej rodine Blayerovcov. Projekt realizovaný v mnohých európskych mestách má pripomenúť obete holokaustu a miesta, kde žili.


Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Jakub Ondrej. Ako ďalej ozrejmil, rodina Blayerovcov bola v medzivojnovom období vlastníkom Provinčného domu, bývalého sídla okresného úradu a v súčasnosti mestskej galérie. Patrila im tiež kníhtlačiareň na rohu námestia, nachádzajúca sa na prízemí bývalého hotela Dukla. Tá podliehala arizácii už v roku 1940. Pamätné kocky sú osadené na mieste, kde rodina žila, pričom sú venované menovite Anne Blayerovej a jej synovi Elemerovi Blayerovi, ktorí zomreli v koncentračnom tábore.      

 „O živote a tragických príbehoch Židov nielen v Starej Ľubovni, ale aj v regióne severného Spiša a Pienin vie verejnosť len málo. S cieľom zvýšiť povedomie ľudí o tejto významnej skupine ľubovnianskej spoločnosti, prišlo občianske združenie UM UM v spolupráci so slovenskou organizáciou Antikomplex a nemeckými partnermi, s návrhom realizovať nemecký projekt Stolpersteine,“ uviedol Ondrej. Ten podľa jeho slov prináša ucelený koncept osadzovania zlatých (bronzových) kamenných kociek, s rozmermi desať krát desať centimetrov na miestach, kde obete holokaustu žili. Cieľom projektu je bojovať proti xenofóbii a rasovej nenávisti.       

Podujatie v Starej Ľubovni sa vzhľadom na vývoj epidemiologickej situácie uskutočnilo bez prítomnosti verejnosti, symbolicky však vystúpila kapela Mojše Band s tradičnou židovskou hudbou. „Počas akcie sme uviedli do života Starej Ľubovne i leták z dielne organizácie UM UM so zvukovou mapou, kde sú autorské hudobné kompozície s audiokomentárom k šiestim miestam v Starej Ľubovni, ktoré súvisia s históriou Židov a sú spojené do zvukovej prechádzky takzvanej audiowalk,“ doplnila Marika Smreková, stojaca na čele občianskeho združenia UM UM.       

Židovská náboženská obec vznikla v Starej Ľubovni v polovici 19. storočia, no neskoršia arizácia majetku a deportácia do koncentračných táborov spôsobili jej úplný zánik. V roku 1942 bolo v okrese Stará Ľubovňa transportovaných do zberného tábora v Poprade a neskôr do vyhladzovacieho tábora v Lublinskej oblasti alebo do Osvienčimu 643 z celkového počtu 732 Židov, pričom takmer všetci boli krátko po príchode usmrtení.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Deväťdesiatročná matrika odhaľuje tajomstvá spred 2. svetovej vojny
Pravoslávna matrika v obci Osadné, ktorá v tomto roku oslavuje 90 rokov od svojho založenia, poukazuje na to, že vtedajší kňaz Konstantin Machlajčik vďaka nej zachránil 60 Židov. Tvrdí to súčasný miestny pravoslávny duchovný Peter Soroka.
viac
31.12.2017
Gymploviny opäť vyhrali v súťaži stredoškolských časopisov
Študenti Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni získali prvé miesto v súťaži stredoškolských časopisov PSK. Odborná porota skonštatovala, že kvalita periodík z roka na rok rastie.
viac
07.03.2018
Slovensko-poľský projekt priniesol nové singletraily
Realizácia projektu „Staviame – jazdíme – spoznávame postupne napĺňa spoločnú „cyklovíziu“, a to budovať prihraničný cestovný ruch prostredníctvom zážitku z horskej cyklistiky.
viac
01.07.2018
Mesto získalo financie na nové technické vybavenie základných škôl
Mestu Stará Ľubovňa boli schválené ďalšie projekty, na realizáciu ktorých získa prostriedky z európskych štrukturálnych a investičných fondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %