Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.02.2020 10:35

V starom hangári v Dúbravke má vzniknúť letecké múzeum


Dúbravský starý hangár. Snímka zdroj: (gonzoaviation.com).


Letecké múzeum má vzniknúť v bratislavskej mestskej časti Dúbravka, v starom hangári, oficiálne nazvanom skladová hala – Dúbravčice.


Zriadiť ho plánuje Aviatický klub Otta Smika, ktorému poslanci mestskej časti na februárovom zasadnutí schválili prenájom chátrajúceho objektu na desať rokov za jedno euro ročne. Nájomca sa zaväzuje hangár zrekonštruovať a počíta s investíciou 120 000 eur.

„Bratislava v súčasnosti nemá letecké múzeum. Zrekonštruovaním hangára by podľa Aviatického klubu mala v Dúbravke pribudnúť atrakcia pre verejnosť. Hovorí tiež o ďalších aktivitách pre deti a mládež, o kultúrno-spoločenskom priestore. Rekonštrukciu chcú financovať najmä z dotácií a fondov,” informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová.       

Klub plánuje koncipovať múzeum interaktívne, aby sa návštevník cítil súčasťou expozície. Priestor má byť aj interaktívnou učebňou pre rozšírené hodiny dejepisu, histórie, fyziky, respektíve technických prác. O exponáty klub vraj nemá núdzu, pripravený má vrtuľník s náporovými motormi, doma vyrobené vrtuľníky či repliku historického lietadla s unikátnym systémom riadenia. Časť expozície plánuje klub venovať histórii športového, vojenského a civilného lietania na území západného Slovenska s odkazom na významné osobnosti dejín a ich osudy. Treťou časťou expozície má byť trvalá výstava umeleckých diel s tematikou leteckou, vojenskou a dopravnou vo všeobecnosti. Hangár dostala do daru Dúbravka ešte počas vedenia bývalého dúbravského starostu Jána Sandtnera. Nemal však využitie a chátral.

Bratislavský viceprimátor Juraj Káčer tvrdí, že hodnota hangáru je v súčasnosti nulová a mestská časť roky nevie, čo s ním. Aby sa hangár mohol využívať, potrebuje nemalú rekonštrukciu. „Letectvo tu má svoju históriu,” podporil zámer miestny poslanec Juraj Štekláč s tým, že nejde o komerčnú aktivitu.

V Dúbravke vládol pred rokmi čulý letecký ruch. Devínska Kobyla a Lamačská brána so svojimi silnými veternými prúdmi vytvárali výborné podmienky pre bezmotorové športové lietanie. Definitívny zákaz lietania v Dúbravke prišiel po roku 1984, keď občan na vetroni emigroval do Rakúska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.02.2017
Jarné prázdniny v bratislavských centrách voľného času
Mestské centrá voľného času v Bratislave si pre deti pripravili 5 zaujímavých jarných táborov v centre mesta, Ružinove, Petržalke, Dúbravke či v Krasňanoch.
viac
01.05.2017
V Dúbravke sa musí stavať, apeluje ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy a výstavby SR opätovne verejne apeluje na to, aby výstavba náhradných nájomných bytov v Dúbravke pokračovala.
viac
25.11.2019
Dúbravka zaznamenala rekordný záujem o charitatívnu zbierku hračiek
Tohtoročná zbierka hračiek pre deti zo sociálne slabších rodín v bratislavskej Dúbravke vyvolala rekordný záujem. "Hračky, ktoré mohli Dúbravčania priniesť od 20. októbra do 20. novembra, zaplnili tri kancelárie miestneho úradu," referovala pre TASR hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová.
viac
08.12.2022
Vianočné trhy sa po prestávke vracajú do Dúbravky
Vianočné trhy sa po prestávke vracajú do bratislavskej Dúbravky. Stánky pred tamojším kultúrnym domom majú byť otvorené od piatka (9. 12.) do soboty (10. 12.) v čase od 10.00 do 20.00 h. Informovala o tom hovorkyňa mestskej časti Lucia Marcinátová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %