Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
13.09.2022 03:20

V Starom Meste pribudli koše s držiakmi na pet fľaše a plechovky


Snímka zdroj: (bratislavskenoviny.sk).


V bratislavskom Starom Meste pribudli smetné koše s držiakmi na plastové fľaše a plechovky. Tie sa dajú potom jednoducho vytiahnuť a vrátiť do obchodu.


Koše sú súčasťou projektu Druhá šanca, ktorý realizuje mestská časť spolu so spoločnosťou ASEKOL SK. Staré Mesto o tom informuje na svojom webe.

Spustenie pilotnej fázy projektu zahŕňa päť špeciálnych smetných košov a uskutočnilo sa začiatkom septembra. "Špeciálne obruče sme na koše umiestnili na Vajanského nábreží, na promenáde od osobného prístavu až po most SNP aj na Hviezdoslavovom námestí. Sú to miesta, kde sa pohybuje veľa ľudí vrátane turistov, z ktorých mnohí o zálohovaní fliaš a plechovíc na Slovensku netušia a preto ich odhadzujú," uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Cieľom projektu je zvýšiť odovzdávanie zálohovaných plastových fliaš i plechoviek a odstrániť neporiadok v okolí košov. Podľa slov programovej koordinátorky občianskeho združenia Vagus Dominiky Kráľovej môže projekt pomôcť aj ľuďom bez domova finančne si prilepšiť. "Ľudia v núdzi si vďaka vyzbieraným zálohovaným obalom môžu zaplatiť napríklad nocľah," doplnila.

Ďalší problém, ktorý by mohol projekt pomôcť vyriešiť, je aj littering, teda voľne pohodený odpad v prírode a na verejnom priestranstve. "Podľa informácií z terénu značnú časť voľne pohodeného odpadu tvoria aj zálohované nápojové obaly, ktoré sa môžu v prírode rozkladať aj stovky rokov, čím sa stávajú hrozbou pre životné prostredie," dodala mestská časť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2022
Staré Mesto spúšťa komunitné centrum pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných
Staré Mesto zriadi dve azylové komunitné centrá pre deti z Ukrajiny a ich príbuzných. Centrá otvorí mestská časť v pondelok 21. marca v Pistoriho paláci a v Zichyho paláci. Staromestská knižnica zas v priestoroch na Blumentálskej od stredy 23. marca otvára bezplatný kurz slovenského jazyka pre Ukraj
viac
31.03.2022
V Starom Meste by mohlo pribudnúť Námestie Márie Terézie
V bratislavskom Starom Meste by mohlo vzniknúť Námestie Márie Terézie. Takto by sa mala premenovať časť Námestia Eugena Suchoňa a časť Palackého ulice.
viac
17.09.2022
Projekt Druhá šanca pomôže uliciam Starého Mesta hneď dvakrát
Projekt Druhá šanca zväčší poriadok a ľuďom bez domova zjednoduší prístup k zálohovaným nápojovým obalom
viac
18.10.2022
Protokolárne miesto Hrob neznámeho vojaka má byť hotové v novembri
Práce na realizácii protokolárneho miesta Hrobu neznámeho vojaka, ktoré vznikne na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste, pokračujú. Projekt ceremoniálneho miesta by mal byť hotový 10. novembra. Uviedol to hovorca Starého Mesta Matej Števove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %