Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
02.09.2022 01:30

V Starom Meste pribudnú špeciálne klietky na odchyt diviakov


Snímka zdroj: (bratislavskenoviny.sk).


Na niektorých miestach v bratislavskom Starom Meste pribudnú špeciálne klietky určené na odchyt diviakov.


Inštalované budú na najviac "postihnutých" miestach, prvá z nich pribudla tento týždeň v lokalite Slávičie údolie – Bartókova - Tichá. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť, ktorá o pomoc požiadala Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR.

"Výskyt diviačej zveri v meste už presiahol únosnú a najmä bezpečnú mieru. K odchytu sme pristúpili preto, lebo situácia je naozaj kritická," konštatuje miestna samospráva.

Čriedy diviakov totiž v uliciach devastujú podľa mestskej časti verejný priestor, pri stretnutí s človekom sa môžu zároveň správať nevyspytateľne. Samospráva obyvateľom taktiež pripomína, aby sa nepribližovali ku klientkam, ak v nich zaregistrujú diviaka. "Odchytené zviera je hlučné a agresívne," upozorňuje mestská časť.

Mestské lesy v Bratislave v auguste uviedli, že napríklad aj na hranici mesta a lesa na Kramároch v Novom Meste zvýšia za prísnych bezpečnostných podmienok odlov diviakov. Práve tam by mohli byť odlovené problémové jedince, ktoré si už zvykli žiť v zarastených záhradách a prenikajú na sídlisko. Zvýšiť majú tiež počet klietok na odchyt diviakov.

Mestská časť Nové Mesto zároveň viackrát apelovala na miestnych obyvateľov, aby nevyhadzovali z balkónov potraviny a nenechávali zvyšky potravy v okolí odpadkových košov. Majiteľov pozemkov na hranici lesoparku a zastavaného územia vyzvala na zabezpečenie údržby zelene a orezov, kde sa diviaky najviac zdržiavajú.

Aj Karlova Ves vyzvala majiteľov najväčších neudržiavaných pozemkov, aby ich upratali, zbavili po lete spadnutého ovocia a prípadné poškodené dreviny ošetrili. Práve zanedbané pozemky v lokalite Krčace, na Starých gruntoch a pozemkoch nad Devínskou cestou sú úkrytom desiatok kusov divej zveri a stávajú sa útočiskom aj pre diviaky, ktoré sa následne pohybujú v obytných častiach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2019
Staromestskí hasiči si odteraz poradia aj s veľkými požiarmi
Staromestskí hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru obce Bratislava-Staré mesto si včera – 5. septembra - prevzali zrepasované hasičské auto Tatra 815 CAS 32.
viac
21.09.2019
V Starom Meste sa budú sčítavať ľudia bez domova
V bratislavskom Starom Meste budú vo štvrtok sčítavať ľudí bez domova. Počítať ich bude 27 dobrovoľníkov. Budú zisťovať potreby bezdomovcov, dôvody prečo sa ocitli na ulicu a odkiaľ prišli.
viac
18.11.2019
Bratislavské Staré Mesto a Nové Mesto podpísali memorandum o spolupráci
Bratislavské Staré Mesto a Nové Mesto oficiálne spečatili spoločný postup pri zlepšovaní životného prostredia či verejného priestoru. Staromestská starostka Zuzana Aufrichtová a novomestský starosta Rudolf Kusý podpísali vo štvrtok (14. 11.) v tejto súvislosti memorandum o spolupráci.
viac
04.03.2021
Staré Mesto chce zistiť, aký vplyv má prezenčná výučba na pandémiu
Bratislavské Staré Mesto chce zistiť, či a do akej miery spôsobila obnova prezenčného vyučovania na základných škôl zvýšený výskyt ochorenia COVID-19 v týchto školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %