Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.11.2021 10:45

V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty


Ilustračná snímka.


V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.


Nápoje v jednorazových obaloch nebudú môcť obstarávať ani orgány štátnej správy. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorou sa mení aj zákon o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje. Legislatívne zmeny v utorok odsúhlasili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Zákaz používania jednorazových plastov na verejných podujatiach envirorezort odôvodňuje tým, že v súčasnosti v 90 percentách prípadov neprichádza k správnemu triedeniu. Organizátor verejného podujatia, ktorý poskytne biologicky rozložiteľné výrobky, by mal následne zabezpečiť aj ich triedený zber.

Výrobca jednorazového plastového výrobku bude po novom povinný ponúknuť spotrebiteľovi opakovane použiteľnú alebo biologicky rozložiteľnú alternatívu, poprípade poskytnúť výrobok za úhradu. "Ide o výrobky, ktorých spotreba sa má znížiť za použitia hospodárskych nástrojov. Ide o zabezpečenie toho, aby sa plastové výrobky nahradili alternatívami, ktoré sú opätovne použiteľné, ale neobsahujú plasty," vysvetľuje ministerstvo životného prostredia.

Znížiť sa tak má spotreba pohárov na nápoje vrátane ich uzáverov a viečok. Rovnako má ísť o nádoby na potraviny určené na priamu konzumáciu alebo na jedenie priamo z nádoby alebo ktoré sú hotové na konzumáciu bez ďalšej prípravy.

Výrobcovia tabakových výrobkov by sa mali po novom podieľať na nákladoch spojených s vyčistením prostredia od filtrov, ktoré neskončili v odpadovej nádobe.

Zaviesť sa má aj prehľadnejšie označovanie výrobkov a informovanie spotrebiteľa o tom, ako s nimi najvhodnejšie nakladať. Týkať sa to bude hygienických potrieb, vlhčených utierok, tabakových výrobkov s filtrami či pohárov na nápoje. Na výrobkoch majú pribudnúť informácie o prítomnosti plastov a ich negatívnych vplyvoch na životné prostredie. Povinné bude informovať a motivovať spotrebiteľa o opätovne použiteľných dostupných alternatívach.

Novelizácia má byť účinná od 1. decembra, no obsahuje viaceré ustanovenia s neskoršími termínmi účinnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Pribudnú pamätné dni aj štátny sviatok
Zoznam pamätných dní a štátnych sviatkov sa upraví. Rozšíri sa o štyri pamätné dni, medzi nimi napríklad 24. jún ako Deň pamiatky obetí komunistického režimu.
viac
11.06.2021
MŽP je pripravené diskutovať o zákonoch na záchranu Demänovskej doliny
Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
03.08.2021
Novela zákona o športe
Poslanci NR SR schválili návrh skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
viac
09.11.2021
Únia miest má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do NR SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) má vlastnú predstavu o úprave volebného systému pri voľbách do Národnej rady SR. Je presvedčená, že zmena volebného systému do NRSR je úzko previazaná s navrhovanými princípmi spravodlivej deľby moci v štáte a posilnením miestnej a regionálnej úrovne pri správe štátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %