Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
31.03.2021 03:15

V Strážovských vrchoch vznikne súkromný chránený areál Langáčske skaly


Ilustračná snímka: (tasr).


V Strážovských vrchoch vznikne súkromný chránený areál Langáčske skaly. Nachádza sa v okrese Ilava v katastrálnom území Dubnice nad Váhom. Vyplýva to z vyhlášky, ktorú schválil Okresný úrad Trenčín. Vyhláška nadobudne účinnosť 15. apríla.


Chránený areál bude mať rozlohu 5,02 hektára a bude v ňom platiť štvrtý stupeň ochrany. „Účelom vyhlásenia chráneného areálu na základe dobrovoľnej vôle súkromných vlastníkov je zabezpečenie priaznivého stavu biotopov európskeho významu lipovo-javorový sutinový les, karbonátové skalné steny so štrbinovou vegetáciou a suchomilné travinno-bylinné a krovinové porasty na vápnitom substráte,” uvádza Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, ktorá vznik chráneného areálu iniciovala.

Proces vyhlasovania súkromných chránených území je podobný ako pri iných chránených územiach. Vyhlasovacím orgánom súkromných chránených území je okresný úrad v sídle kraja, a nie vláda. Súkromnému chránenému územiu sa priraďuje stupeň ochrany podľa toho, akú ochranu územie vyžaduje a pre akú sa vlastník rozhodne. Označenie územia zabezpečuje vlastník pozemku na svoje náklady. Za vyhlásenie by sa nemalo nič platiť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2020
BSK predložil hlavnému mestu upravený čistopis UŠ športovo-rekreačného areálu
Bratislavský samosprávny kraj (BKS) doručil bratislavskému magistrátu čistopis urbanistickej štúdie (ÚŠ) pre projekt plánovaného športovo-rekreačného areálu na takmer deväťhektárovom pozemku v bratislavskej Petržalke.
viac
22.01.2021
Vznik Najvyššieho správneho súdu
Ministerstvo spravodlivosti SR minulý rok presadilo niekoľko zásadných zmien, ktoré sú napĺňaním Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát. Jednou z nich je aj zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má fungovať od augusta tohto roka.
viac
21.07.2021
V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná
Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %