Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
29.09.2022 10:35

V súvislosti s rastom cien energií pripravuje obec viacero opatrení


Snímka zdroj: (Obec Očová).


V súvislosti s rastom cien energií pripravuje obec Očová v Zvolenskom okrese viacero opatrení. Sú to napríklad obmedzenie verejného osvetlenia v uliciach i v parkoch. Potvrdila to prednostka očovského obecného úradu Janka Holíková.


Pripomenula, že v súčasnosti samospráva zatiaľ nepociťuje dosah energetickej krízy. Vďaka súťaži má totiž elektrinu do konca roka a plyn do júna 2023. Podľa nej sa však obec pripravuje na obstarávanie energií na ďalšie obdobie. "Určite budeme musieť aj pri tvorbe rozpočtu na rok 2023 počítať s nárastom cien energií," podotkla.

Ako dodala, obec je zriaďovateľom Základnej školy s materskou školou Mateja Bela Funtíka, Základnej umeleckej školy, Domova seniorov Dolinka a Obecných služieb Očová. "Bude to náročné s dosahom na zabezpečovanie základných úloh obce, hlavne čo sa týka verejného osvetlenia a údržby budov," zdôraznila s tým, že v súčasnosti už vydali pokyn na zníženie teploty vo vykurovaných objektoch. "Pri ležiacich klientoch domova seniorov je však obmedzovanie nemysliteľné," pripustila.

Prednostka zhrnula, že po zvýšení cien energií plánuje obec obmedziť svietenie verejného osvetlenia s výlukou od 0.00 do 3.00 h i vypnúť osvetlenie v parkoch. "Na svietenie v objektoch je pokyn, aby sa svietilo len v miestnostiach, kde sú zamestnanci alebo žiaci," spresnila. "Veríme, že štát pomôže hlavne s dofinancovaním škôl a školských zariadení s ohľadom na nárast cien energií," informovala a doplnila, že samospráva očakáva aj zvýšenie dotácie od štátu na klientov domovov sociálnych služieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2022
Sp. Nová Ves žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie
Samospráva v Spišskej Novej Vsi žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie. Primátor Pavol Bečarik v tejto súvislosti vyzýva vládu SR, aby pomohla samosprávam zvládnuť rapídny nárast ceny elektrickej energie, ktorý postihne mestá a obce na Slovensku.
viac
31.03.2022
Mesto pristupuje k čiastočnému zhasínaniu verejného osvetlenia
V meste Vysoké Tatry pristupujú pre zdražovanie cien elektriny k čiastočnému zhasínaniu verejného osvetlenia. Primátor Ján Mokoš uviedol, že doteraz sa v každej z mestských častí svietilo celú noc a zasvietených bolo v záujme bezpečnosti obyvateľov a návštevníkov viac ako 1600 lámp.
viac
20.07.2022
Pred astronomickými cenami potrebujeme ochrániť nájomcov v komunálnych bytoch
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadnú pripomienku v súvislosti s novelou zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Požiadavkou ZMOS je vytvorenie ochrany pred astronomickým nárastom cien energií pre nájomcov v mestských a obecných nájomných bytoch.
viac
13.09.2022
Nitre nebude stačiť na faktúry za energie ani dvojnásobok minuloročnej sumy
Mesto Nitra zaplatí v tomto roku za energie vyše dvojnásobok toho čo vlani. Ako informovala radnica, v roku 2021 Nitra na tento účel, bez nákladov na školské budovy, vynaložila 1,7 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %