Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.08.2015 02:53

V Tampere rokovali o spolupráci pri budovaní inteligentných miest


Inteligentné mestá sú prísľubom do budúcnosti.


Na oficiálnej návšteve v Tampere sa zúčastnili za mesto Žilina primátor Igor Choma a prednosta MsÚ Igor Líška, za Žilinskú univerzitu jej rektorka Tatiana Čorejová, prorektor Jozef Ristvej a riaditeľ Univerzitného vedeckého parku Michal Zábovský. Za CEIT to boli generálny riaditeľ Juraj Hromada, pro


Cieľom návštevy bolo rozšírenie spolupráce pri budovaní inteligentných miest, vytváraní kooperačných a partnerských kapacít v tejto oblasti, s prepojením na priority Európskej únie.Na stretnutí prerokovali hlavné aktivity partnerov a načrtli možnosti spoločných akcií. Tie budú zakotvené v rámcovom memorande, ktoré má za cieľ najmä budovanie spoločných kapacít v rámci spolupráce so zameraním na inteligentné mesto - SMART City. Práve mesto Tampere sa v rebríčku „European Smart Cities“ umiestnilo na šiestom mieste a má čo ponúknuť do spoločnej spolupráce v tejto oblasti, rovnako ako aj všetci zúčastnení partneri. Predstavitelia všetkých strán deklarovali záujem o spoluprácu v tejto oblasti, ako aj podpísanie spoločného memoranda.„Mesto Žilina má záujem o spoluprácu s mestom Tampere v oblasti SMART Cities a práve vyspelé severské krajiny ponúkajú možnosti, ktoré nám môžu v budúcnosti priniesť inovatívne riešenia hlavných problémov, ktorým dnes čelia európske mestá,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.„Koncept inteligentného mesta je potrebné brať zo širšieho pohľadu, dáva možnosť reálneho premietnutia výskumu a vývoja do praxe, tak ako sme to videli v Tampere, a tak, ako to máme záujem vytvárať aj u nás cez Univerzitný vedecký park, ktorý dobudúvame,“ doplnila rektorka Žilinskej univerzity Tatiana Čorejová.Stretnutie pozitívne hodnotí aj Juraj Hromada, generálny riaditeľ spoločnosti CEIT: „Je tu možnosť na spoluprácu s Tampere a Tamperskou technickou univerzitou a vedecko-výskumným centrom VTT, a to nielen na projekte Smart Cities, ale aj mnohých ďalších projektoch, ktoré by mohli priniesť dlhodobú možnosť spolupráce formou silných nadnárodných konzorcií, kde by sme nadväzovali nielen na Horizont 2020, ale dívali sa dlhodobo dopredu, aj čo sa týka znalostí v priemysle, inžinierstve, celkovo výrobných i nevýrobných odvetviach, no aj v oblasti zdravotníctva, healthcare, či potravinárskeho priemyslu.“

Autor: Milan Šimák


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
21.03.2024
Európskym stromom roka je poľský buk, dub z Malaciek skončil štrnásty
Tohtoročný titul Európsky strom roka mieri do Poľska. V súťaži výnimočných stromov v Európe ho získal buk z regiónu Niemcza. Na druhom mieste skončil buk z Bayeux v Normandii vo Francúzsku a čestné tretie miesto patrí tisícročnému olivovníku z Lurasu v talianskej Sardínii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %