Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.06.2016 01:43

V Tatrách riešia lanovku medzi Štartom a Hrebienkom


Pohľad na hostel SOREA HREBIENOK v horskom stredisku Hrebienok.


Vo Vysokých Tatrách sa opäť začalo hovoriť o výstavbe lanovky, ktorá by mala spojiť Hrebienok so zjazdovkou Štart v Tatranskej Lomnici.


Poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vysokých Tatrách Gabriel Jamnický však prišiel s novou alternatívou, ktorá by podľa neho oživila Hrebienok a vyriešila tak problém s dopravou.       

Jamnický je presvedčený, že je potrebné nájsť alternatívu k tomu, čo pred rokmi ponúkla spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR), ktorá lanovku plánuje vybudovať. Poslanci predošlého Mestského zastupiteľstva vo Vysokých Tatrách lanovku odmietali. Pôvodný návrh lanovky TMR smerujúci z Hrebienka na Skalnaté pleso mal byť dlhý 3,1 kilometra, zložený z troch stĺpov a mal zasiahnuť približne 300 metrov štvorcových (m2) lesa. Výstavba si mala vyžiadať približne 30 miliónov eur. S týmto návrhom však nesúhlasia poslanci MsZ. Navrhujú, aby lanovka smerovala z Hrebienka na Štart.       

"Návrh, ktorý predkladajú poslanci, má svoju logiku z hľadiska prepravy návštevníkov a lyžiarov do stredne ťažkej lyžiarskej zóny na Štart. Nemá to však ekologickú a ani vyhliadkovú rovinu. Na návrh poslancov preverujeme a pripravujeme možnú alternatívu úseku Hrebienok – Štart, ktorá si bude podľa našich prieskumov vyžadovať iný druh technológie," uviedla hovorkyňa TMR Zuzana Fabianová. Ako doplnila, ide tak o väčší počet podpier lanovej dráhy, ktorých by malo byť 19. Rovnako ide aj o väčší zásah do prírodného prostredia. Podľa nej by mala byť zasiahnutá plocha takmer 60 000 m2 lesa a na jej výstavbu by spoločnosť použila približne 20 miliónov eur.       

Poslanec Jamnický považuje lanovku zároveň za najekologickejší spôsob riešenia dopravy. Prepojenie medzi Hrebienkom a Štartom by podľa neho pomohlo k zníženiu počtu automobilov medzi Smokovcami a Tatranskom Lomnicou. "Keď chceme mať Vysoké Tatry na mape svetových turistických rezortov, tak výstavbu lanovky vnímame ako nutnú. Ak chceme spájať malé strediská do väčších a prilákať pobytových hostí, tak je nevyhnutné vytvoriť veľké stredisko. Prepojenie bude mať ekologickú rovinu, keďže tisícky áut už nebudú jazdiť medzi Tatranskom Lomnicou a Starým Smokovcom, rovnako tak nebude potrebné budovať ďalšie parkovacie miesta v Tatranskej Lomnici," uviedla Fabianová. Podľa jej ďalších slov návrh poslancov by pomohol aj všetkým tatranským hotelom a penziónom.      

Poslanec Tomáš Tišťan upozornil na fakt, že je potrebné o tomto probléme diskutovať. "Ľudia nemajú dostatok informácií. O novom návrhu sa hovorí len v uzavretých zasadačkách a to je chyba. Verejná mienka ľudí je dôležitá," zdôraznil Tišťan. Poslanci MsZ môžu podľa neho cez schvaľovanie zmien v územnom pláne podporiť či zastaviť stavbu lanoviek vo vysokohorskom prostredí. "Ľudia chodia do Vysokých Tatier aj kvôli tomu, že sa tu nachádza otvorená príroda. Z miest utekajú, aby neboli pod dopravnými stavbami a výstavba lanovky by im tento oddych mohla narušiť," povedal Tišťan.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Lyžiarov vyvezie na Chopok nová lanovka za 11,6 milióna eur
Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, Jasná Nízke Tatry, sa v týchto dňoch všemožne pripravuje na blížiacu sa zimnú lyžiarsku sezónu. Novinkou je nová 15-miestna lanovka na južnej strane Chopku za 11,6 milióna eur.
viac
30.11.2016
Z Hrebienka do Starého Smokovca na sánkach
Nádielka snehu, ktorá v ostatných dňoch pribudla vo Vysokých Tatrách, umožnila spustiť 2,5-kilometrovú sánkarskú dráhu z Hrebienka do Starého Smokovca. Milovníci zimných športov si budú môcť užiť sánkovačku dovtedy, pokiaľ bude dostatočná snehová pokrývka.
viac
28.08.2020
Mesto Malacky má k dispozícii vládnu dotáciu na športovú arénu
Vládnu dotáciu vo výške 1,5 milióna eur na výstavbu multišportovej arény v Malackách má samospráva na účte. Mesto o tom informuje na svojom webe.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %