Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.04.2018 11:40

V Tihányiovskom kaštieli otvorili výstavu o ekologickej ľudskej stope


Ilustračná snímka: Tihányiovský kaštieľ, zdroj Visit Banská Bystrica


Získať ucelený obraz o ľudskej ekologickej stope a dozvedieť sa jednoduché nápady na riešenie aj týchto aktuálnych problémov môžu návštevníci Stredoslovenského múzea prostredníctvom výstavy s názvom Unesie zem naše kroky?


Výstavu združenia Timur - Tímovej iniciatívy pre miestny udržateľný rozvoj, doplnenú o EkoMerač, ktorý na výstavu zapožičala Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), si môžu návštevníci v Tihányiovskom kaštieli pozrieť do 23. mája.       

Ako informovala Gabriela Benčová zo Stredoslovenského múzea, aj tento rok si svet 22. apríla pripomenie Deň Zeme. Podľa múzejníkov je to ideálna príležitosť na to, aby sa ľudstvo zamyslelo nad svojím životným štýlom a jeho vplyvom na planétu.       

Podľa najnovších výpočtov renomovaných vedcov je ekologická stopa obyvateľov planéty 18,1 miliardy gha, pričom celková biokapacita je len 12,1 miliardy gha. Neznamená to, že sa fyzicky na planétu Zem ľudia nezmestia, poukazuje to skôr na to, aký náročný je náš súčasný životný štýl pre našu planétu. To, či unesie Zem naše kroky aj o desať alebo 100 rokov, závisí teda od každého jedného z nás. Spoznať svoju ekologickú stopu, ktorou zaťažujeme planétu my sami, pozývajú na výstavu jej garantky, pracovníčky Stredoslovenského múzea – Lesanka Blažencová a Dana Bardonová.       

Ekologickú výstavu otvorili v nedeľu múzejníci netradične, a to podujatím Zóna bez peňazí. Riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký uviedol, že filozofia podujatia nie je len o vyprázdňovaní skríň. Organizátori sa touto aktivitou snažia vdýchnuť starým veciam nový život, napríklad aj recykláciou starej vlny.       

Svoje pestrofarebné výrobky predstavila a do umenia háčkovania dospelých, ale najmä deti zasvätila Števka Ort-Šnepová ako hosť nedeľných tvorivých dielní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2019
Výstava v Stredoslovenskom múzeu približuje život v riekach a jazerách
Krásu slovenských bystrín, jazier, riek a ich obyvateľov, ale aj ekologické problémy, ktoré sa týkajú našich vôd, prezentuje výstava Tajomstvá pod hladinou, ktorá je sprístupnená v Stredoslovenskom múzeu (SSM) - Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.
viac
25.01.2020
Thurzov dom ukáže umelecké zručnosti predkov i mladých remeselníkov
Thurzov dom v Banskej Bystrici sa od štvrtka (23. 1.) preniesol do čias dávno minulých a odhalí jedinečné umelecké zručnosti našich predkov spred 2000 rokov, ale i tvorbu súčasnej generácie mladých remeselníkov.
viac
28.09.2022
Thurzov dom vystaví vyše 70 nástrojov, ktorými sa mučilo v Európe
Viac ako 70 exponátov mučiacich nástrojov, z ktorých takmer 30 je zo zbierok Stredoslovenského múzea (SSM), vystaví od 1. októbra Thurzov dom v Banskej Bystrici.
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %