Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.01.2016 10:00

V Topoľčanoch sa zvýšia viaceré mestské poplatky. Čoho sa zmeny týkajú?


Vzrastie daň z odpadov či nehnuteľností. (Foto: Wikimedia Commons)


Obyvateľov mesta Topoľčany čaká v novom roku zmena. Tá sa týka hneď niekoľkých bodov. Ako informoval primátor mesta Topoľčany, Peter Baláž, Topoľčanci si priplatia nielen za komunálny odpad, ale aj za daň za psa, daň z nehnuteľnosti či za sociálne služby, ktoré sú poskytované mestom.


Kým v minulom roku obyvatelia za komunálny odpad zaplatili 24 eur na osobu, v novom roku zaplatia o jedno euro navyše. Zvýšený poplatok odsúhlasili mestskí poslanci, ktorí ako dôvod uvádzali nedostatočné finančné pokrytie výdavkov, ktoré boli vynaložené na zber, separáciu a následnú likvidáciu komunálneho odpadu. Baláž uvádza, že v meste sa v súčasnej dobe buduje stojisko podzemných kontajnerov. Tie objemovo nahradia hneď niekoľko zberných nádob, ktoré pomôžu udržať poriadok najmä v okolí sídlisk. Mesto ich plánuje v ďalších mesiacoch vybudovať ešte niekoľko.

Mesto si zvýši príjmy v porovnaní s minulým rokom o 17.000 eur. Dôvodom je zvýšenie sadzby na 0,170 €/m2. Zvyšovanie dane z nehnuteľností však bude pokračovať aj v budúcich rokoch, a to najmä pre prekročenie minimálnej a maximálnej sadzby daní, ktorá je stanovená pre fyzické a právnické osoby.

Zmeny sa týkajú aj občanov, ktorí využívajú sociálne služby poskytované mestom. Až 76 % z týchto financií je dotovaných mestom, pričom sadzba za takéto úkony sa nemenila už niekoľko rokov. Poplatok sa zvýši o 0,20 centov, a to z 1,10 na 1,30 eura za hodinu.

Výška dane za štvornohého miláčika sa nezmenila od roku 2008. S príchodom roku 2016 sa však poplatok za psa mení. Majitelia alebo držitelia psa, ktorí bývajú v rodinných domoch, zaplatia mestu 12 eur, obyvatelia panelákov a obytných domov zaplatia 36 eur.

Autor: (redakcia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %