Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.06.2016 02:25

V Trenčíne už po tretí raz otvorili letnú čitáreň


Atraktívna lokalita pod hradom spĺňa oddychovú i poznávaciu funkciu.


Čitáreň vo dvore Verejnej knižnice M. Rešetku v Trenčíne (VKMR) na Jaselskej ulici je záujemcom k dispozícii od 6. júna do 8. septembra dva dni v týždni - každý pondelok a štvrtok od 10. do 16. hodiny.


Knihy z burzy čitateľom „dochucujú“ regionálne obecné a mestské noviny, ako aj štyridsať priebežne aktualizovaných titulov periodík. Po novom sa medzi nimi nachádza aj novinka z dielne krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región s rovnomenným názvom, ktorá v pravidelnej dvojmesačnej periodicite informuje čitateľov o dianí v kraji, plánovaných novinkách a živote v jednotlivých okresoch. Dosiaľ rekordný počet denníkov, týždenníkov, odborných časopisov a voľnočasových magazínov uspokojí kritériá čitateľov všetkých žánrov. Počnúc mamičkami s deťmi, cez motoristov, cestovateľov, záhradkárov, architektov, športových nadšencov, záujemcov o históriu až po rybárov. Výnimočná ponuka je výsledkom marketingovej spolupráce s viacerými slovenskými vydavateľstvami a partnermi.

 

 

V letnej čitárni sa čitatelia cítia ako v záhrade. Okrem okrasnej zelene jej kolorit dotvorili slnečnice. Ďalšou novinkou je rolovateľná markíza, ktorá zvyšuje komfort čitateľov a chráni ich pred priamymi slnečnými lúčmi.

Jedinečný projekt spustila trenčianska knižnica v júni 2014 po vzore viacerých európskych i slovenských miest. Počas prvých dvoch sezón letnú čitáreň navštívilo 669 záujemcov, pričom v porovnaní s premiérovým ročníkom služba vlani zaujala o dvadsať percent viac čitateľov. K navodeniu autentickej atmosféry prispievajú aj drevené držiaky na tlačoviny, pripomínajúce rekvizitu z pôvodnej čitárne, ktorá tvorí súčasť knižnično-informačných služieb trenčianskej knižnice od januára 1937. Atraktívna lokalita pod hradom spĺňa oddychovú i poznávaciu funkciu. Keďže VKMR je oficiálnym informačným miestom župy, miestni aj turisti tu nájdu všetky základné informácie a publikácie o trenčianskom regióne. V prípade priaznivého počasia sa letná čitáreň osvedčila ako žiadané dejisko besied s osobnosťami kultúrneho života.

Autor: (mart)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2021
Krajská knižnica bude od 27. januára otvorená pre verejnosť
Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene bude od 27. januára pre verejnosť otvorená v obmedzenom režime. Čitateľov a návštevníkov o tom informuje jej oficiálna webstránka. Mimo prevádzky bola pre šírenie nového koronavírusu.
viac
12.03.2022
Začala sa výstavba letnej čitárne v najväčšej knižnici v kraji
Letnú čitáreň v hodnote 319 000 eur začali stavať v záhrade Knižnice Juraja Fándlyho (KJF) v Trnave. Investorom je jej zriaďovateľ Trnavský samosprávny kraj, stavba by mala byť ukončená podľa predsedu TTSK Jozefa Viskupiča na jeseň tohto roka. Počíta aj so zelenou strechou.
viac
20.04.2022
V zážitkovo-informačnej záhrade knižnice pribudla knižná oáza
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave zrealizovala druhú etapu projektu zážitkovo-informačnej záhrady Čaro Gemera, v rámci ktorej v areáli knižnice pribudla i nová knižná oáza. Infomovala o tom za Gemerskú knižnicu Tatiana Bachňáková.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %