Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
31.08.2023 11:40

V troch knižniciach kraja pribudli samoobslužné automaty


Snímka zdroj: (presovak.sk).


V troch knižniciach Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pribudli v uplynulých dňoch samoobslužné stanice. Čitatelia si prostredníctvom nich môžu vypožičať, predĺžiť či vrátiť knihy a získať tiež informácie o čitateľskom konte.


Ako informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, samoobslužné stanice plánujú využívať aj ďalšie knižnice, a to v Prešove i vo Vranove nad Topľou.

Automaty sú v prevádzke v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove, v Podtatranskej knižnici v Poprade, kde nahradil pôvodnú stanicu inštalovanú v roku 2014, a tiež v Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni.

"Samoobslužné stanice majú možnosť voľby cudzieho jazyka a ovládané sú prostredníctvom dotykového displeja. Predĺženie výpožičky kníh umožňuje pre jednotlivé položky aj hromadne, navyše je rozšírený o platobný modul. O vykonaných činnostiach tlačí potvrdenie na integrovanej tlačiarni alebo prostredníctvom potvrdzujúceho emailu," povedala Jeleňová.

Dotyková obrazovka je vybavená režimom pre zrakovo znevýhodnených čitateľov.

"Najväčšou výhodou samoobslužných staníc je práve rýchle požičiavanie vybraných titulov bez dlhého státia pri výpožičnom pulte, čo vítajú najmä školské kolektívy. Do knižníc sa zaobstarali vďaka schválenému projektu Skvalitnenie a modernizácia výpožičných priestorov knižnice zo zdrojov Európskej únie, a to prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu," doplnila Jeleňová s tým, že pribudnúť by mali aj v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove a Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

Regionálne knižnice v Bardejove, Humennom, Levoči, Poprade, Prešove, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou disponovali v roku 2022 knižničnými jednotkami v počte vyše 730 000. Počet registrovaných používateľov bol v uplynulom roku približne 31 700.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2020
Uvoľnenie opatrení znova otvorilo krajské múzeá a galérie
Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú opäť otvorené pre verejnosť.
viac
20.01.2021
Knižnice ponúkajú počas pandémie požičiavanie e-kníh a online aktivity
Knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú počas pandémie ochorenia COVID-19 aktívne v online priestore. V jeseni minulého roka sprístupnili službu e-knihy, doteraz v rámci nej zaznamenali 870 výpožičiek z celkovej ponuky 9000 titulov. Pripravujú tiež rôzne online podujatia.
viac
27.02.2021
Týždeň slovenských knižníc - župné knižnice chystajú online bohatý program
V pondelok (1. marca) sa začína v poradí 22. ročník Týždňa slovenských knižníc, do ktorého sa aktívne zapája aj osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja.
viac
26.06.2024
Prázdninový darček župných knižníc v podobe členského za 10 centov
Regionálne knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si pri príležitosti konca aktuálneho školského roka pripravili pre žiakov atraktívny darček. Je ním symbolické členské pre prvočitateľov na jeden rok za 10 centov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %