Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.03.2023 11:35

V Turzovke otvorili nové zariadenie pre seniorov


Ilustračná snímka


Prvý marcový deň otvorilo svoje brány nové moderné Zariadenie sociálnych služieb v Turzovke. Pri tejto príležitosti privítal primátor mesta JUDr. Ľubomír Golis s kyticou kvetov prvú klientku zariadenia.


Dlhodobo patrilo k prioritám obyvateľov Turzovky potreba výstavby domova seniorov na území mesta. V roku 2020 sa samospráve podarilo zabezpečiť finančné prostriedky na výstavbu takéhoto zariadenia vďaka projektu z Európskej únie. Po zdĺhavom procese verejného obstarávania, náročnej ceste pri výstavbe, ktorú sprevádzalo aj zdražovanie materiálov, následnej kolaudácii sa priestory zariadenia mohli otvoriť.

Sociálne zariadenie je bezbariérové a v súčasnosti môže poskytnúť celoročný pobyt 12 klientom. Izby sú jednolôžkové, priestranné s vlastným sociálnym zariadením a sprchovým kútom. Súčasťou vybavenia je polohovateľné lôžko s antidekubitným matracom, konferenčný stolík s kreslom, nočný stolík a skriňa. Zariadenie pre seniorov je určené pre klientov odkázaných na túto sociálnu službu, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a ich stupeň odkázanosti na pomoc inej osoby je najmenej IV. Starostlivosť o klientov je zabezpečovaná v nepretržitej prevádzke 24 hodín denne. Opatrovateľskú starostlivosť vykonávajú kvalifikované opatrovateľky.

Zariadenie budú môcť využívať aj ďalší seniori. Je tu vytvorené zázemie pre terénne a ambulantné sociálne služby - opatrovateľskú službu, denné centrum, jedáleň, práčovňu a ďalšie.

„Cieľom zariadenia je zabezpečiť starším spoluobčanom rodinné prostredie. Zabezpečiť im nový domov s komplexnou sociálnou, zdravotnou a kultúrnou starostlivosťou. Seniori si tu môžu prísť posedieť, naobedovať sa, spoločensky sa vyžiť,“ informoval primátor JUDr. Ľubomír Golis. V areáli zariadenia sa nachádza oddychová zóna s priestranným dreveným altánkom.

Zariadenie je vybudované s nízkou spotrebou energie. Na budove sú umiestnené aj dva solárne panely, ktorými sa zabezpečí ohrev vody pomocou slnečnej energie.

„Som rád, že sa nám podarilo zrealizovať tak náročnú avšak veľmi potrebnú stavbu . Samosprávu však v tejto ťažkej dobe čaká ťažká úloha po prvýkrát zabezpečovať financovanie sociálnych služieb, s osobitným zreteľom na pobytovú sociálnu službu na území mesta,“ povedal primátor mesta.

Od počiatočného kroku pri komunitnom plánovaní, ako aj počas obdobia samotnej výstavby objektu zariadenia sociálnych služieb sa toho v spoločnosti veľa zmenilo, jedno však zostalo - potreba profesionálnej starostlivosti o osoby, ktoré sú odkázané na pomoc iných.

Autor: (ts-MsÚ Turzovka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2019
V obci Radobica otvoria nové zariadenie pre seniorov, prinieslo pracovné miesta
Obyvatelia Radobice v okrese Prievidza, ale i ďalší z bližšieho a vzdialenejšieho okolia budú mať k dispozícii nové sociálne služby. V Radobici začne od januára budúceho roka fungovať nové zariadenie pre seniorov (ZpS), prinieslo i nové pracovné príležitosti.
viac
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
11.10.2021
Mesto otvorilo v bývalej škôlke nové denné centrum pre seniorov
Mesto Michalovce otvorilo v poradí desiate denné centrum pre seniorov. Nachádza sa v objekte bývalej materskej školy na Vrboveckej ulici. Otvorenie sa uskutočnilo vo štvrtok 7. októbra. Informovala o tom tamojšia radnica.
viac
28.01.2023
Obec Vinodol otvorila nové zariadenie pre seniorov
V obci Vinodol v okrese Nitra vzniklo nové Zariadenie pre seniorov Vinodol. Bezbariérové zariadenie rodinného typu je otvorené od začiatku tohto roka a určené je pre 12 klientov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %