Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
13.01.2023 08:25

V Zborove začínajú so svojpomocnou výstavbou rodinných domov


Ilustračná snímka: (tasr).


Šesť rómskych rodín z obce Zborov v okrese Bardejov si môže svojpomocne začať stavať legálne rodinné domy. Za našetrené peniaze si od obce odkúpili stavebné pozemky a zafinancovali aj stavebné povolenia a ďalšie potrebné dokumenty.


Pomocnú ruku im pritom podalo Inovačné partnerské centrum Prešov (IPC), Prešovský samosprávny kraj (PSK), obec Zborov a nezisková organizácia Projekt DOM.ov. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"V prvej fáze sa uskutočnila administratívna príprava celého pripravovaného stavebného zámeru, ktorého cieľom bolo záujemcom o vlastné bývanie vybaviť konkrétne stavebné dokumentácie, povolenia na výstavbu rodinných domov a tiež výhodný spotrebný úver na tento inovačný projektový zámer," vysvetlil riaditeľ IPC v Prešove Jozef Šimko. Rodiny v najväčšej obci v Bardejovskom okrese si svoje príbytky postavia samy, z úveru budú financované len odborné práce a stavebný materiál. Parcely, na ktorých budú domy stáť, už sú pripravené, stavebný ruch sa začne na jar.

"Máme veľkú ambíciu pomôcť obyvateľom obce vymaniť sa z chudoby a prostredníctvom integrovaného prístupu zlepšiť ich postavenie v spoločnosti. Aktivity celého projektu komplexne podporia marginalizovanú rómsku komunitu v oblasti komplexnosti bývania," uviedla Edita Maxinová z Obecného úradu v Zborove.

Do projektu sa aktívne zapája aj PSK. Spolu s IPC zabezpečuje pozíciu odborného stavebného koordinátora, ktorý dohliada na celý proces od začiatku až po koniec realizácie pomoci rómskym komunitám.

"Sme pripravení naďalej odborne pomáhať ďalším rodinám v Prešovskom kraji a participovať na zmysluplných zámeroch, ktoré výrazným spôsobom napomáhajú integrácii rómskej komunity. Celkovo by v Zborove malo vyrásť desať legálnych rodinných domov, pričom sa pripravujú stavebné pozemky pre ďalšie rodinné domy. V Prešovskom kraji však tento projekt svojpomocnej výstavby rodinných domov realizujeme v ďalších desiatich obciach," priblížil predseda PSK Milan Majerský.

Projekt svojpomocnej výstavby rodinných domov sa realizuje aj v obciach Frička, Lenartov, Nižný Tvarožec, Čičava, Kamenná Poruba, Vechec, Rožkovany, Toporec, Veľká Lomnica a Varhaňovce. Aktuálne je v týchto obciach rozostavaných 22 stavieb, tento rok sa odhaduje ich nárast o ďalších viac ako 48 stavieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
V Liptovskom Mikuláši tento rok začnú stavať 80 rodinných domov
V meste Liptovský Mikuláš začnú tento rok stavať približne 80 rodinných domov, 60 domov by mali dokončiť. Vyplýva to z podkladov odboru územného rozhodovania a stavebného poriadku radnice.
viac
26.08.2021
Sociálny podnik KSK pomôže pri svojpomocnej výstavbe domov na Luníku IX
Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Sumu 100.000 eur na tento účel pre sociálny podnik vyčlenili krajskí poslanci na svojom tohtotýždňovom rokovaní.
viac
12.02.2022
Hrnčiarske Zalužany chcú stavbou rodinných domov stabilizovať populáciu
Plánovanou individuálnou bytovou výstavbou (IBV) sa v obci Hrnčiarske Zalužany v okrese Poltár snažia zastabilizovať neustále sa znižujúci počet obyvateľov.
viac
23.08.2023
Investor chce na západe Žiaru nad Hronom vybudovať novú štvrť s rodinnými domami
Na západnom okraji mesta Žiar nad Hronom by mohla vzniknúť nová štvrť s rodinnými domami. Pri ceste vedúcej do susednej obce Lovča chce developer vybudovať inžinierske siete a infraštruktúru pre viac ako stovku stavebných pozemkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %