Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.08.2020 07:30

V Židovskom suburbiu môžu návštevníci vidieť 110 ročný vynovený kotol


Židovské suburbium v Bardejove.


Približne 110 rokov starý kotol môžu vidieť návštevníci židovského suburbia v Bardejove. Občianskemu združeniu Vita in suburbium sa ho podarilo zrekonštruovať do podoby, aby ho mohli obdivovať návštevníci.


Ako uviedol predseda združenia Pavol Hudák, v minulosti slúžil na výrobu pary a ohrev vody pre rituálne kúpele mikve i saunu, a časť teplej vody sa používala aj v bitúnku.

„Celý komplex suburbia sme rozdelili do troch častí. Najprístupnejšia časť vpredu je Pamätník holokaustu, potom je tu ďalších šesť budov. Táto časť by mala ukazovať nielen samotnú technickú výrobu, ale aj to, ako sa využívali tieto objekty, že tu napríklad boli verejné kúpele, sauna a rituálny bitúnok. Dokumentuje to zručnosť nielen židovského obyvateľstva, ale aj miestnych a košických remeselníkov,” povedal Hudák.

Kotol má podľa jeho slov asi 110 rokov a pochádza z produkcie Karola Poledniaka z Košíc, ktorého firma bola predchodcom Východoslovenských strojární. „Je to jeden z posledných kotlov, ktorý môžeme takto verejnosti ukázať, a zároveň môžeme demonštrovať aj to, ako sa využívala voda. Ide o unikátne technické riešenie,” skonštatoval Hudák.

Na rekonštrukciu kotla získalo OZ Vita in suburbium dotáciu vo výške 6000 eur od Nadácie EPH. Partnerom projektu bol Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR.

„Kotol sme zrekonštruovali vďaka spolupráci predovšetkým so študentmi z Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove, ktorí dodali pomocnú silu. Myslíme si, že mládež by mala participovať na obnove kultúrneho dedičstva. Ďalej to bolo pod vedením pamiatkarov, pretože je to národná kultúrna pamiatka, v spolupráci so Slovenským technickým múzeom v Košiciach a reštaurátorom Martinom Kutným,” priblížil Hudák.

Objekt, v ktorom sa kotol nachádza, chcú zrekonštruovať. Mal by slúžiť ako viacúčelový priestor, v ktorom budú môcť návštevníci vidieť rôzne technické riešenia i zúčastniť sa rôznych prednášok a podobne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2018
Stropkov oslávi 100. výročie konca vojny a odhalia monument na cintoríne
Stropkov sa chystá na veľkú slávnosť. V sobotu 29. septembra sa tam v rámci celodenného programu uskutoční séria podujatí pripomínajúca vojnové udalosti spred sto rokov. Jeho hlavným motívom budú oslavy 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny.
viac
10.07.2020
Spustili rekonštrukciu pamätníka Slavín, zriadia v ňom aj múzeum
Jedna z hlavných dominánt Bratislavy, vojnový pamätník Slavín, prejde rozsiahlou rekonštrukciou za takmer dva milióny eur.
viac
18.07.2020
Cholvárok v Múzeu kysuckej dediny zrekonštruovali, hrozil mu zánik
Hospodárska stavba nad staničkou Chmúra v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke, tzv. cholvárok, už viac nie je v havarijnom stave. Správcovské Kysucké múzeum v Čadci ho dalo komplexne zrekonštruovať. Informovala o tom hovorkyňa múzea Alexandra Janigová.
viac
08.10.2020
Mesto dokončilo rekonštrukciu dvoch medziblokových priestorov
Mesto Bardejov ukončilo v uplynulých dňoch dva projekty rekonštrukcie dvoch medziblokových priestorov na sídlisku Vinbarg a Obrancov mieru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %