Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.06.2020 09:45

V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum


Na snímke zrekonštruovaný strážny domček v Haliči v okrese Lučenec, ktorý bude slúžiť ako informačné centrum a malé železničné múzeum. Snímka zdroj: (tasr).


Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).


Ako povedal starosta obce Alexander Udvardy, celkové náklady na obnovu boli 25 000 eur, z toho BBSK im prispel sumou 9000 eur.

„Tento strážny domček slúžil ako jeden z objektov železničnej trate, ktorá v rokoch 1906 až 1967 slúžila najmä pre potreby haličskej textilky – manufaktúry na súkno, a neskôr aj pre osobnú prepravu. Nástupom autobusovej dopravy a skončením prevádzky súkenky stratila zmysel aj ekonomickú únosnosť a bola zrušená,“ objasnil starosta.

Po zrušenej trati však zostali niektoré objekty, ktoré sa obec rozhodla zachovať a zachrániť. „Niečo tak môžeme ponúknuť nadšencom železničnej histórie a prilákať ich sem. Ďalším zámerom je vytvoriť oddychové miesto pre cyklistov, keďže práve v týchto miestach má končiť plánovaná cyklocesta z Lučenca,“ podotkol Udvardy.

V domčeku sa návštevníci zároveň dozvedia viac o maliarovi Tivadarovi Kosztkovi Csontvárym, ktorý mal v Haliči lekáreň. „Samotný objekt, v ktorom ju prevádzkoval, nie je majetkom obce, tak aspoň takýmto spôsobom chceme sprítomniť jeho tvorbu prostredníctvom prírodnej galérie pri domčeku,“ uviedol Udvardy.

Podľa slov predsedu BBSK Jána Luntera je dôležité, že sa zachoval strážny domček, prezentujúci časy, keď tadiaľ ešte jazdili vlaky. „Na tomto mieste sa prepája história železnice s históriou umenia a umelca, ktorý si na našom území právom zaslúži viac pozornosti. Zaujímavé je, že ju môžu objavovať ľudia na bicykloch, čo celému projektu dodáva ešte ďalší rozmer,“ podotkol Lunter.

Ako pokračovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, región Novohrad stále viac dokazuje, že má svoje nezameniteľné miesto v turistickej ponuke BBSK. „Schopnosť predstaviteľov obce uchopiť príbeh a dielo velikána Csontváryho tak, aby bola vytvorená nová atraktívna ponuka pre návštevníkov Novohradu, vnímame pozitívne. Tieto novinky v Haliči prispievajú k tomu, že nielen Novohrad, ale celý Banskobystrický kraj stojí za objavenie,“ podotkla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
Kúriu Ambrovec po trojročnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov ponúka návštevníkom zrekonštruovaná kúria Ambrovec v Beckove. Po trojročnej prestávke je po utorkovom slávnostnom otvorení pripravená od stredy (3. 6.) prijímať návštevníkov.
viac
19.06.2021
Skanzen vo Vychylovke čaká rozsiahla obnova jeho najvzácnejšieho skvostu
Žilinská župa dnes zahájila rekonštrukciu železničnej trate v expozícii Kysuckého múzea – skanzene Vychylovka. Bude sa týkať takmer 2-km údolného úseku historickej železnice od stanice Kubátkovia po železničné depo pred stanicou Skanzen, ktorá v súčasnosti slúži ako nástupište pre návštevníkov.
viac
13.01.2022
V budove bývalej fary by mohlo vzniknúť turistické informačné centrum
V budove bývalej fary v obci Rimavská Baňa v okrese Rimavská Sobota by mohlo vzniknúť nové turistické informačné centrum. Návštevníkom by priblížilo kostoly Gotickej cesty i ďalšie zaujímavosti z okolia obce. Informovala o tom starostka Rimavskej Bane Elena Polóniová.
viac
19.08.2023
Hnúšťa získalo vyše 130-tis. eur na vybavenie interiéru Petrivaldského vily
V zrekonštruovanom historickom objekte plánuje samospráva zriadiť turistické informačné centrum a historicko-literárne múzeum. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia projektového riadenia, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa Michaela Hroncová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %