Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.01.2020 05:45

Väčšinu v žilinskom letisku má oficiálne Žilinský samosprávny kraj


Ilustračná snímka (ŽSK)


Žilinský samosprávny kraj sa stal definitívne majoritným vlastníkom Letiskovej spoločností Žilina (LSZA). Do radov spoločnosti boli zvolení noví členovia predstavenstva či dozornej rady.


Prevod väčšiny akcií zo štátu na Žilinský samosprávny kraj bol uzavretý 24. januára. Podiel vo výške 65,52% a majetok za viac ako dva milióny eur získala župa za symbolické jedno euro. Majoritný podiel akcií pre župu znamená právo rozhodovať a ovplyvňovať budúcnosť letiska. V súvislosti s prevodom zasadalo v utorok 28.januára na letisku v Dolnom Hričove mimoriadne valné zhromaždenie. Jeho ústrednou témou boli personálne otázky – voľba nových členov predstavenstva a dozornej rady. ,,Náš cieľ naštartovať rozvoj a letecké činnosti už môžeme začať  naplno realizovať. Niektoré rokovania s potenciálnymi partnermi sa už uskutočnili, avšak až týmto valným zhromaždením získalo nové vedenie spoločnosti oficiálny mandát konať,“ povedala županka Erika Jurinová.

Novým členom predstavenstva Letiskovej spoločnosti Žilina sa stali nominanti Žilinskej župy Miroslav Hečko a Michal Miškovič. Členmi dozornej rady sú Miroslav Kunsch a Miroslav Bartoš. ,,Odborníkov na leteckú dopravu je na Slovensku veľmi málo. Práve preto sme pri svojich nomináciách stavili na ľudí, ktorí majú s leteckým priemyslom skúsenosti, poznajú jeho problémy a majú reálnu predstavu, čo letisko pre svoj rozvoj potrebuje. Pán Hečko už  na žilinskom letisku pôsobil a stojí aj za úspešným rozlietaním popradského letiska. Pán Miškovič je právnik, ktorý má zas na starosti najmä sporovú agendu, čo považujeme za mimoriadne dôležité pre ochranu investícií letiska,“ povedala županka Erika Jurinová. Ministerstvo dopravy SR zastupuje v Letiskovej spoločnosti Žilina jeden člen predstavenstva a traja členovia dozornej rady. Na valnom zhromaždení odvolali jedného člena dozornej rady a ministerstvo nateraz miesto neobsadilo.

 

Najdôležitejším plánom nových orgánov je rozlietanie letiska. Biznis plán Letiskovej spoločnosti Žilina chce župa predstaviť na najbližšom marcovom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK.

 

 

Autor: (ts-ŽSK-Mgr. Martina Remencová, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
29.03.2018
Župa má záujem o záchranu i rozvoj žilinského letiska
Je dôležité zachovať prevádzku letiska, obnoviť pravidelnú linku a naštartovať jeho ďalší rozvoj. Žilinský samosprávny kraj, Žilinská univerzita a mesto Žilina podpísali Memorandum o spolupráci pri rozvoji Letiska Žilina.
viac
30.01.2019
Poslanci Žilinskej župy urobili prvý krok k záchrane letiska
Poslanci Žilinského samosprávneho kraja schválili prevod majoritného podielu akcií žilinského letiska zo štátu na samosprávny kraj. Za hlasovalo 44 poslancov z 54-členného poslaneckého zboru, jeden bol proti, ostatní poslanci sa zdržali alebo nehlasovali.
viac
16.07.2022
Posilňujú spoluprácu na rozvoji sociálnej ekonomiky
Za účasti ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka bolo v piatok 15. júla v Žiline podpismi spečatené Memorandum o spolupráci medzi Implementačnou agentúrou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Úradom Žilinského samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %