Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.11.2019 09:10

Vďační za slobodu? Pripomenutie si udalostí Novembra ´89 v Trnave


Ilustračný výtez plagátu


Štátny archív v Trnave v spolupráci s Mestom Trnava a občianskym združením Malý Berlín pripravili žánrovo síce odlišné, ale po obsahovej stránke veľmi zaujímavé a jedinečné podujatia, ktorými si Mesto Trnava so svojimi obyvateľmi pripomenie udalosti Novembra ´89.


Všetky tri podujatia sú súčasťou veľkého cyklu pod názvom POCTA SLOBODE, pri príprave ktorého spojili sily Trnavský samosprávny kraj, Mesto Trnava, Nádvorie, priestor súčasnej kultúry, Divadlo Jána Palárika, Štátny archív v Trnave, Západoslovenské múzeum v Trnave, Malý Berlín, Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave, Galéria Jána Koniarka v Trnave – Synagóga – Centrum súčasného umenia a Trnavské rádio. Spoločne ponúkajú širokej verejnosti dôstojné pripomenutie si hodnoty slobody – 30. výročia Nežnej revolúcie v Trnave.

Koncert k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Gregoriánsky chorál

(františkánsky Kostol sv. Jakuba, 17. novembra 2019, o 19.30 h)

Hudba po stáročia ľudí spája a sprevádza ich pri dôležitých životných okamihoch. Hudba lieči, prináša radosť, uvoľnenie i umelecký zážitok. Je nadčasová. Práve všetky tieto aspekty sa spojili v jedno pri myšlienke, akým dôstojným spôsobom si Mesto Trnava pripomenie novembrové udalosti spred 30 rokov? Koncertom vážnej hudby, ktorá do Trnavy ako takej právom patrí. A tak v nedeľu 17. novembra 2019 čaká Trnavčanov nevšedný umelecký zážitok vo františkánskom kostole – gregoriánsky chorál v podaní vokálneho súboru SCHOLA MINOR, ktorý sa špecializuje na interpretáciu stredovekého gregoriánskeho chorálu a polyfónie. Gregoriánsky chorál je jednohlasný liturgický spev v latinčine, ktorý vznikol v stredoveku a stal sa univerzálnym hudobným prejavom stredovekej Európy. Je pilierom, na ktorom je postavená európska umelecká hudobná kultúra a od ktorého sa odvinul komponovaný viachlas. Na koncerte zaznejú kompozície z rôznych vrstiev gregoriánskeho chorálu, a aj z fragmentov zo stredovekých notovaných kníh, ktoré sú v súčasnosti uložené v Štátnom archíve v Trnave. Gregoriánsky chorál bude prezentovaný aj z hľadiska stredovekej ranej polyfónie. SCHOLA MINOR pozostáva z interpretov: Hilda Gulyás (sólo), Tomáš Šelc (sólo), Mária Páleníková, Júlia Urdová a Sylvia Urdová (umelecké vedenie – gregoriánsky chorál študovala u prof. Cornelia Pouderoijena OSB vo Viedni: Universität für Musik und darstellende Kunst). Vokálny súbor SCHOLA MINOR okrem hudobno-liturgickej služby účinkuje na viacerých koncertoch a festivaloch na Slovensku, v Maďarsku, v Taliansku a v Belgicku. A v novembri ich po prvý raz privítame aj u nás v Trnave.

Výstava ...vtedy v Novembri...

(Štátny archív v Trnave, Štefánikova 7, vernisáž 18.11.2019 o 16.30 h)

November 1989 sa v trnavskom regióne niesol v znamení mítingov, dialógov a štrajku, ktorými ľudia dali jasne najavo, že požadujú zmenu. Svedectvom týchto udalostí sú archívne dokumenty, ktoré návštevníci uvidia v Štátnom archíve v Trnave na výstave „...vtedy v Novembri...“. Na výstave budú k nahliadnutiu programové vyhlásenia občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu a koordinačného výboru slovenských vysokoškolských študentov, ktoré sa čítali na mítingoch. Tie začínali spievaním hymnickej piesne Karola Kuzmányho Kto za pravdu horí – text piesne sa prepisoval a rozširoval medzi účastníkmi mítingov – jeden z exemplárov bude aj na výstave. Osobitnú pozornosť si zaslúžia materiály moderátora novembrových mítingov v Trnave – herca Vladimíra Oktavca – jeho „scenáre“ ako základná osnova všetkých podujatí. Mítingy v Trnave svojou prítomnosťou podporili mnohé známe tváre – spomeňme aspoň Zuzanu Kronerovú, Juraja Nvotu, Petra Šimuna, Stanislava Štepku, Mariána Geišberga a mnohých ďalších. Svoju podporu vyjadril vystúpením aj Miroslav Žbirka, ktorý nechal na jednom z dokumentov aj svoje telefónne číslo. O celospoločenskej situácii informovali na svojich stránkach aj novovytvorené periodiká Trnavská verejnosť a Trnavský hlas. Aj tieto vydania uvidia návštevníci na výstave. O tom, že udalosti Nežnej revolúcie oslovili široké spektrum ľudí rôznych vekových kategórií, svedčia aj zachované satirické ilustrácie v študentských časopisoch. Tieto a mnohé ďalšie dokumenty i trojrozmerné predmety mapujúce udalosti Novembra ´89 pochádzajúce nielen z archívnych fondov, ale i zo súkromných zbierok, budú prezentované vo výstavných priestoroch Štátneho archívu v Trnave od 18. novembra 2019 do 7. februára 2020.

Moderovaná diskusia Nežná revolúcia. Vyhralo dobro nad zlom?

(Malý Berlín, 18. novembra 2019, o 18.00 h)

Novembrové udalosti roku 1989 nenechali chladnými ani obyvateľov Trnavy. Ľudia na námestiach dali jasne najavo, že chcú zmenu – nový zmysel života v podobe slobody myslenia a konania. Po 30 rokoch si môžeme položiť otázku, do akej miery sa podarilo realizovať a naplniť tieto myšlienky, a teda sa pýtať: ako prebiehal November ´89 v Trnave? Vyhralo vtedy naozaj dobro nad zlom? Hľadať odpovede na tieto otázky budú pozvaní odborníci – archivár-historik spolu s priamymi aktéri novembrových udalostí počas diskusie, ktorá sa uskutoční v pondelok 18. novembra 2019 od 18.00 h v priestoroch Malého Berlína. Diskutovať prídu František Mikloško, Vladimír Oktavec, Juraj Nvota a Radoslav Ragač. V úlohe moderátora sa predstaví Mário Nicolini.

Autor: (ts-mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
Trnavská župa si pripomenie výročie udalostí Novembra ´89 dňom otvorených dverí
Trnavská župa prvýkrát otvorí svoje brány pre širokú verejnosť. Pri príležitosti pripomenutia si udalostí Novembra ´89 pripravil Úrad TTSK Župný deň otvorených dverí.
viac
15.03.2021
Projekt Strom do domu chce ponúknuť Trnavčanom stromy na adoptovanie
Projekt Strom do domu, ktorý plánuje čoskoro odštartovať mesto Trnava, ponúkne Trnavčanom na adoptovanie mestský strom.
viac
04.05.2021
Vyskúšajte individuálne prehliadky Trnavy a okúste život richtárov a katov
Turistický ruch v meste Trnava pomaly ožíva. Krajské mesto svojim návštevníkom ponúka možnosť absolvovať tematické individuálne prehliadky, samozrejme, za dodržania platných nariadení. Návštevníci sa počas prehliadok dostanú do stredoveku, okúsia život richtárov alebo katov.
viac
02.09.2022
Tradičný trnavský jarmok sa vracia k tradíciám
Tohtoročný Tradičný trnavský jarmok bude mať inú podobu ako jeho predchodcovia. Odkláňa sa od komercie a hlási príklon k ľudovým remeslám a tradíciám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %