Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.03.2021 10:40

Vďaka kompostárni budú zhodnocovať niekoľkonásobne viac BRO


Ilustračná snímka: (menejodpadu.sk).


Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce uspelo so svojím projektom kompostárne vo výzve v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.


Prostredníctvom ministerstva životného prostredia získalo na jej výstavbu a vybavenie nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 691 000 eur. Ako uviedol primátor Peter Petrikán, samospráva tak bude schopná zhodnotiť 864 ton biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) oproti aktuálnym 150 tonám.

„Mesto BRO v súčasnosti zhodnocuje pomocou malého obecného kompostoviska na vlastnom pozemku,” priblížil Petrikán s tým, že samospráva dosiaľ bezplatný zber BRO realizovala len raz ročne. Na existujúcom zbernom dvore ho bola schopná uskladniť len na ploche päť krát päť metrov, pričom lístie a trávu muselo mesto vyvážať do silážnej jamy v areáli roľníckeho družstva.

Cieľom projektu je preto vybudovať areál novej kompostárne a tiež nákup techniky a zariadení nevyhnutných na jej prevádzku a zhodnocovanie BRO. „Mobilná kompostáreň bude umiestnená prioritne v kompostárni, kde bude slúžiť na rezanie a miešanie drobného BRO, aby sa zabezpečilo čo najefektívnejšie premiešanie jednotlivých zložiek odpadu a došlo k čo najlepšiemu a najrýchlejšiemu zhodnoteniu BRO,” predstavil Petrikán jedno zo zariadení s tým, že vo vegetačnom období ho mesto plánuje využívať raz týždenne. Ďalšími kusmi techniky by mali byť nakladač s hydraulickou rukou, drvič BRO a traktor.

Podľa Petrikánových slov je aktuálne dokumentácia z verejného obstarávania k projektu na kontrole, samospráva predpokladá investičnú akciu zrealizovať do februára 2022.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na projekt na zhodnocovanie odpadu žiada Prievidza financie v nižšej sume
Nákup technológie a vybavenia pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) je súčasťou projektu, ktorý pripravila samospráva Prievidze a chce ho financovať z fondov Európskej únie.
viac
20.02.2021
Trnava chce vybudovať novú kompostáreň na kuchynský bioodpad
V poradí svoju druhú kompostáreň chce mesto Trnava vybudovať v areáli mestskej skládky na Zavarskej ceste.
viac
12.02.2022
Obec Lubeník plánuje v tomto roku vybudovať novú kompostáreň
Obec Lubeník v okrese Revúca plánuje v tomto roku vybudovať novú kompostáreň, na ktorú samospráva získala nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 110.000 eur. Pre TASR to uviedol starosta obce Milan Pavko.
viac
09.07.2022
Vranov nad Topľou získal dotáciu na zhodnocovanie BRKO
Zhodnocovať biologicky rozložiteľný komunálny odpad (BRKO) bude môcť mesto Vranov nad Topľou v budúcnosti vďaka nenávratnému finančnému príspevku (NFP) ministerstva životného prostredia z Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %