Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.11.2021 07:35

Vďaka podpore PSK pribúdajú v kraji atraktívne športoviská


V obci Šarišské Jastrabie sa aktuálne zrekonštruoval a dobudoval areál futbalového ihriska.


V Prešovskom kraji pribúdajú moderné športoviská. A to aj vďaka grantovému programu krajskej samosprávy – Výzva pre región. Tá umožnila v posledných mesiacoch modernizáciu, či výstavbu športových objektov vo viacerých okresných mestách i obciach Prešovského kraja.


V rámci projektov podporených z Výzvy pre región PSK prešla modernizáciou Malá športová hala v Starej Ľubovni a jej hlavné šatne. Súčasťou bola aj oprava a zateplenie strechy, obvodového plášťa, výmena elektroinštalácie, vzduchotechniky a ústredného kúrenia. Celkové náklady na rekonštrukciu sú približne 400-tisíc eur, pričom kraj podporil projekt sumou 100-tisíc eur.

Nové trate pre bežkárov má Levoča Nordic Centrum. V rámci modernizácie sa tu zrealizovalo prevýšenie tratí, čím sú splnené technické podmienky pre organizáciu podujatí na národnej úrovni. Zásadnou premenou prešiel centrálny štadión, ktorý bol rozšírený a vyrovnaný. Zrealizovalo sa i odvodnenie a vyspádovanie tratí, osadenie značenia, inštalácia sietí. Kraj tento projekt podporil sumou 25-tisíc eur.

Vo Veľkom Šariši sa aj vďaka dotácii z Výzvy pre región 2021 vybudoval pumptrack. Situovaný je na brehu Torysy, má asfaltovú úpravu a je určený pre cyklistov, kolobežkárov, skateboardistov a korčuliarov. Kraj na jeho realizáciu prispel sumou vo výške 38-tisíc eur.

V Sabinove sa aj vďaka krajskej dotácii vo výške viac ako 73-tisíc eur zrekonštruovala mestská športová hala. Rovnakou sumou prispel na projekt Fond na podporu športu. Jeho realizáciou sa zvýšil komfort užívania haly zo strany športovcov aj návštevníkov.

„Modernizáciu a výstavbu športovísk realizujeme nielen v mestách, ale aj v malých obciach, pretože všetky deti by mali dostať rovnakú šancu rozvíjať svoje športové talenty. Našou snahou je aj naďalej podporovať projekty, ktoré sa zameriavajú na športové stánky, pretože len kvalitným a moderným zázemím pritiahneme na ihriská a do hál deti a mládež,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Novú palubovku má Iskra Aréna vo Svite. Sily v tomto projekte spojilo mesto s krajskou samosprávou. Tá podporila projekt sumou 40-tisíc eur, pričom celkovo sa tu preinvestovalo 80-tisíc eur. Práce prebiehali od júla do septembra.

Nové viacúčelové ihrisko sa vybudovalo v areáli Základnej školy v obci Vrbov. Výstavba si vyžiadala náklady vo výške viac ako 131-tisíc eur, pričom dotácia kraja bola vyše 44-tisíc eur. Multifunkčné ihrisko s umelou trávou má vďaka krajským financiám vo výške 20-tisíc eur aj obec Nižný Hrušov. Vybudovalo sa vo futbalovom areáli na Letnej, pričom po jeho realizácii samospráva volala desať rokov. Hracia plocha je osvetlená a monitorovaná kamerovým systémom.

V obci Dubovica sa vďaka Výzve pre región 20021 pustili do výstavby skladu športového náradia a tribúny. Cieľom projektu, ktorý PSK podporil rovnako sumou 20-tisíc eur, je vytvoriť modernejší priestor pre športové aktivity počas celého roka.

V obci Šarišské Jastrabie sa aktuálne zrekonštruoval a dobudoval areál futbalového ihriska. Pribudlo tu osvetlenie, tribúna a oplotenie, taktiež nové striedačky. Celkovo si projekt vyžiadal takmer 63-tisíc eur, pričom dotácia kraja predstavuje 20-tisíc eur.

V obci Sveržov sa vďaka dotácii (viac ako 28-tisíc eur) z Výzvy pre región zrekonštruovalo ihrisko pri miestnej základnej škole. Staré asfaltové ihrisko sa zmenilo na multifunkčné s umelou trávou, novým oplotením a osvetlením.

Koncom októbra sa začalo realizovať prestrešenie ľadovej plochy vo Svidníku. Práce by mali byť hotové za deväť mesiacov , pričom preinvestovať by sa tu malo viac ako 1,3 mil. r. Z tejto sumy získalo mesto z externých zdrojov 700-tisíc eur, jedným z nich je aj dotácia PSK vo výške 150-tisíc eur.

„Spomínané projekty sú len malá časť športových zámerov, ktoré sa mohli zrealizovať alebo sa ešte práve realizujú, vďaka krajským poslancom a dotácii z Výzvy pre región. V rámci podprogramu Podpora výstavby a športovísk v PSK len v tomto roku dostali zelenú projekty 32 žiadateľov, medzi ktorých sa prerozdelilo vyše 1,1 mil. eur,“ dodal Majerský.

Autor: (ts-PSK-Lea Heilová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2020
PSK nezrušil grantové výzvy, časť peňazí však nerozdelí
Prešovskí krajskí poslanci odsúhlasili na pondelkovom (25. 5.) rokovaní viacero zmien v poskytovaní dotácií z rozpočtu kraja. Granty pre obce, mestá, organizácie a cirkvi ostali zachované.
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
30.11.2021
V Prešovskom kraji pribudli viaceré zrekonštruované i nové športoviská
Z grantového programu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Výzva pre región boli v uplynulých mesiacoch v kraji podporené rekonštrukcie alebo výstavby viacerých športovísk.
viac
12.01.2023
Dotácie z rozpočtu PSK pomohli k dokončeniu športovísk v mestách pod Tatrami
Dotácie z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pomohli k dokončeniu ďalších športovísk v podtatranskom regióne. Vďaka podpore z grantového programu PSK "Výzva pre región" mohli najnovšie zrealizovať svoje projekty mestá Kežmarok, Spišská Belá aj Svit.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %