Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.07.2021 11:25

Vďaka polmiliónovej dotácii na smart zariadenia bude mesto bezpečnejšie


Snímka zdroj: (Sláva GAJDOŠÍKOVÁ, MsÚ).


Dubnica na d Váhom bude opäť pokrokovejšia. Samospráva získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR viac ako pol milióna eur na využitie moderných technológií priamo v uliciach mesta.


Pripravený projekt má ambície pomôcť s riešením situácie v oblasti manažmentu statickej dopravy, ale aj riadenia parkovania na základe dopravnej situácie počas dňa či znižovania prašnosti a hlučnosti v meste v spojení s monitoringom dát. Nápomocný bude aj v odpadovom hospodárstve či v oblasti poskytovania informácií smerom k verejnosti.

„V praxi pôjde o umiestnenie moderných monitorovacích zariadení, kamier či senzorov na stĺpy verejného osvetlenia v rôznych častiach mesta, ktoré budú prepojené s mestskými informačnými systémami. Nové smart zariadenia umožnia získavať dôležité, no najmä praktické informácie priamo z ulíc nášho mesta. Motoristi nebudú musieť bezcieľnym vozením sa po sídlisku hľadať parkovacie státie, pretože moderný systém ich informuje, kde sa najbližšia voľná plocha na zaparkovanie nachádza. Podobne bude systém fungovať napr. aj v prípade verejného osvetlenia, ktoré bude efektívne reagovať na poveternostné podmienky, alebo sa napríklad v noci zvýši intenzita osvetlenia práve v tej lokalite, kde bude zaznamenaný vyšší pohyb osôb. Zvýši sa tak bezpečnosť v uliciach nášho mesta, zefektívni sa práca mestskej polície a výrazne sa zlepší manažment verejného osvetlenia,“ vysvetlila spracovateľka projektu Eva Granátová, vedúca oddelenia verejného obstarávania a strategického rozvoja mesta Dubnica nad Váhom.

Podľa Granátovej by sa mal projekt začať realizovať na jeseň 2021 verejným obstarávaním služieb a začiatkom roka 2022 bude pokračovať nákupom vybavenia a implementáciou jednotlivých systémov. Jeho výstupom bude poskytovanie dôležitých informácií o doprave, parkovaní, meteorologickej situácii či kvalite životného prostredia. „Vďaka smart technológiám získame údaje o pohybe dopravných prostriedkov cez mesto, v okolí parkovísk znížime dopravné zápchy, vďaka senzorike sa zmiernia náklady na vývoz komunálneho odpadu a zvýši sa bezpečnosť na verejných priestranstvách vďaka použitiu analytických funkcií inteligentných kamier,“ dodala Granátová.

Celkové náklady na projekt: 618 738 eur

Výška získaného grantu: 587 801,10 eur          

Spolufinancovanie mesta: 30 936,90 eur

Počet senzorov: 229 kusov

Termín realizácie: 2021/20220    

Počet senzorov a ďalších prvkov internetu vecí implementovaných v meste slúžiacich na získavanie dát bude 229 kusov. Spolufinancovanie realizovaného projektu „Moderné technológie pre moderné mesto“ predstavuje zo strany samosprávy bezmála 31-tisíc eur.

Autor: (Veronika REZÁKOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2021
Kamerový systém rozšírili o deväť kamier
V Krásne nad Kysucou rozšírili na konci roku 2020 kamerový systém v rámci projektu Prevencia kriminality a výtržníctva. Kamerový systém, priamo napojený na mestskú políciu, sa rozšíril o deväť kamier a momentálne ich je v meste k dispozícii 39. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.
viac
07.07.2021
Banská Štiavnica získala na projekt smart city 928 000 eur
Banská Štiavnica získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR 928.000 eur na svoj projekt využitia moderných technológií v meste - smart city. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.
viac
28.07.2021
V Dubnici nad Váhom vznikne zberné parkovisko pre dodávky a väčšie vozidlá
Zberné parkovisko sa samospráva rozhodla situovať na parkovisko pri workoutovom ihrisku na sídlisku Pod kaštieľom. Okrem dodávok a nákladných vozidiel tu budú parkovať aj autobusy, naďalej však bude ponechaná možnosť parkovania aj pre osobné vozidlá.
viac
06.08.2021
Používanie štátnych a európskych finančných prostriedkov nesmie byť utajované
Národní kontrolóri sa v prvej polovici tohto roka zamerali na významný projekt z oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorého cieľom bolo vytvoriť siete odborne a technicky vybavených jednotiek pre riešenie bezpečnostných incidentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %